Godišnjica otmice novinara Radio Prištine

Izvor: RTS, 21.Avg.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica otmice novinara Radio Prištine

Navršila se 21. godina od otmice novinara Radio Prištine, Đure Slavuja i Ranka Perenića. Nestali su u okolini Orahovca, na novinarskom zadatku, a o njihovoj sudbini i dalje se ništa ne zna.
Slavuja i Perenića kidnapovali su pripadnici terorističke OVK na putu Velika Hoča –Zočište, kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači, da urade zapis o povratku otetih monaha u taj manastir.

Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu obeležili su godišnjicu na mestu gde su Slavuj i Perenić poslednji put viđeni.
Na tom mestu UNS i UNS na Kosovu postavili su obeležje, koje je do sada rušeno sedam puta, na kome na srpskom i albanskom jeziku, piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".
Spomen-ploča, otetim Slavuju i Pereniću, koju je na mestu otmice postavilo Udruženje novinara Srbije, do sada je sedam puta uništavana. 

UNS i UNS na Kosovu traže od Euleksa, Unmika, Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Suda za ratne zločine na KiM da obnove i pokrenu istrage o ubistvima i kidnapovanjima novinara i medijskih radnika na KiM.
Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.
UNS i UNS na Kosovu podsećaju da nisu rasvetljene i druge otmice i ubistva novinara na KiM.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.