Godina koja je pojela rokove

Izvor: Politika, 03.Jul.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina koja je pojela rokove

Osim teniskog kompleksa porodice Đoković, i nekoliko drugih velikih investicija u Kragujevcu moglo bi da „padne u vodu”, pošto zakupci parcela nisu u mogućnosti da započnu radove

Kragujevac – Ostvarenje velikih projekata, koji su u Kragujevcu najavljivani poslednje dve-tri godine, ozbiljno je dovedeno u pitanje. Rokovi za početak gradnje polako ističu, pre svega zbog nemogućnosti investitora da odgovore na izazove finansijske krize.

Gradsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veće je bilo primorano da donese odluku o produženju roka za početak gradnje trgovinskog centra „Tempo" za koji je „Delta" još 2005. zakupila zemljište. Novi rok je 4. decembar 2009. Nakon toga, ukoliko ne bude novih prolongiranja, upravi Kragujevca neće ostati ništa drugo do da „Delti" oduzme parcelu površine od oko pet hektara, nedaleko od gradskog sajmišta.

I „Femili sport", firma porodice tenisera Novaka Đokovića, o čemu je „Politika" već pisala, ima rok do 4. decembra. Ukoliko do tada ne dobije sve neophodne dozvole i ne otpočne gradnju teniskog kompleksa, parcela od oko 3,5 hektara u Velikom parku biće slobodna za izdavanje.

Đokovići, kako nas je nedavno obavestio član Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević, još uvek nisu stavili na uvid ni idejni, a kamoli glavni projekat teniskog kompleksa i hotela. Zato je, objasnio je Vasiljević, pitanje da li će „Femili sport" stići da ispuni sve obaveze, koje podrazumevaju i uplatu od 1,5 miliona evra na ime takse za uređenje zemljišta.

Što se tiče izgradnje trgovine „Tempo" i odluke gradske vlasti da pomeri rok, Vasiljević smatra da je to „normalna reakcija u situaciji krize".

Za razliku od opreznog Vasiljevića, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je na nedavno održanoj konferenciji za novinare odlučno stavio do znanja da se „kriza može pobediti samo investicijama" i tom prilikom izjavio da će svi projekti u gradu biti realizovani. Prema Stevanovićevoj proceni, Đokovići i „Delta" započeće realizaciju svojih projekata tokom ovog leta, odnosno do kraja godine.

U najtežoj situaciji je, ipak, kragujevački proizvođač nameštaja „Forma ideale". Ta firma već godinama drži pod zakupom parcelu od oko devet hektara u Industrijskoj zoni „Servis 2", ali radovi na izgradnji proizvodnog i salonskog objekta još uvek nisu počeli. Gradonačelnik Stevanović je nedavno za naš list izjavio da je ugovor sa tom firmom u kritičnoj fazi, te da će, ukoliko se ne ispoštuju obaveze, lokalna samouprava morati da u skladu sa zakonom „Formi" oduzme parcelu.

U Upravi za investicije i razvoj tvrde da su pregovori sa „Formom ideale" u toku, te da se poslednjih dana razgovara o reviziji ugovora. Kako saznajemo, razmišlja se o smanjenju površine koja bi ostala u zakupu ovog proizvođača nameštaja, kako bi ova firma ipak ispunila plan o zapošljavanju 398 radnika. Po tom osnovu, „Formi ideale" je iznajmljeno zemljište po povlašćenim uslovima, odnosno jeftinije od tržišne vrednosti.

Iako su bili pompezno najavljeni, neki projekti još nisu zaživeli ni na papiru. Tako je, na primer, sa slovenačkim trgovinama „Tuš" i „Merkur". Kako nam je objašnjeno u Upravi za investicije i razvoj, rok za početak gradnje tržnih centara ovih firmi počeće da teče „pošto se zaključe ugovori o zakupu i dodeli zemljišta".

Što se tiče najznačajnije gradske investicije u oblasti infrastrukture, a to je druga kolovozna linija autoputa Kragujevac–Lapovo, ta investicija je još u fazi tendera. Iako je najavljeno da će čitav projekat biti realizovan do šestog maja, Dana grada, konkurs za prikupljanje ponuda zainteresovanih izvođača raspisan je tek pre nekoliko dana.

Brane Kartalović

[objavljeno: 04/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.