Godina koja je pojela radna mesta

Izvor: Politika, 24.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina koja je pojela radna mesta

Broj nezaposlenih, koji je već dosegao 20.000, u Subotici raste brže nego bilo gde u Srbiji

Subotica – Umesto novogodišnjih paketa, za 70 radnika rukovodstvo „ATB Severa” spremilo je otkaze, potvrđujući tako da broj nezaposlenih (trenutno ih je 20.000) u Subotici raste brže nego bilo gde u Srbiji. Nakon ovog poslednjeg otpuštanja broj radnika koji su 2008. godine u „ATB Severu” ostali bez posla premašio je 400. Samo u maju ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otpustili su 222 zaposlena, a istovremeno ugovori na određeno vreme nisu produženi za još 120 radnika. Za četiri godine, otkako je Mirko Kovač kupio subotičku fabriku elektromotora, iz nje je otpušteno više od 1.400 radnika, odnosno polovina zaposlenih. Ernest Bruner, direktor „ATB Severa”, maja ove godine na konferenciji za novinare rekao je da neće biti dodatnih otpuštanja i da će „na broju” ostati 1.250 radnika. To se ipak nije dogodilo, a, iako nema zvanične potvrde, među zaposlenima se sve češće može čuti da se u fabrici pripremaju novi otkazi za čak nekoliko stotina ljudi. Ilija Tulumović, predsednik fabričkog Samostalnog sindikata, kaže za „Politiku” da je na svoje direktno pitanje poslovodstvu dobio uveravanja da nema u planu nova otpuštanja.

Istovremeno, radnici „Bratstva” najavom štrajka uspeli su da „obezbede” isplatu zaostale zarade iz septembra, i to je već gotovo postala praksa da radnici ove fabrike vagona, koja je četiri godine u rukama Vlade Delića, najavom štrajka uspevaju da dođu do svojih plata. Odnedavno u upravnom odboru „Bratstva” su i dva predstavnika firme „Tatravagon” što se smatra potvrdom ozbiljnosti namera ove slovačke firme da kupi subotičku fabriku vagona. Prema onome što je i na zvaničnim skupovima iznosio vlasnik „Bratstva”, obaveze ove firme su velike i iznose 7,5 miliona evra, te je otuda prodaja većinskog paketa akcija Slovacima praktično uslov opstanka.

Za ovu nezavidnu situaciju u firmama iz oblasti teške i elektro industrije, u razgovoru za naš list, Milan Popović, predsednik opštinskog veća Samostalnog sindikata Srbije, kaže da ipak nije tipična za Suboticu čiji je privredni oslonac pre svega u prehrambenoj industriji. Ipak, ni ova grana nije prošla bez „ožiljaka”.

Tako je ovog meseca sudbina tehnološkog viška zadesila i 14 radnika konditorske firme „Pionir” koja slovi za jednu od najuspešnijih ne samo u Subotici, već i na teritoriji Srbije. Nasuprot „Pioniru” stoji najneuspešnija subotička firma iz oblasti prehrambene grane, Industrija mesa i mesnih prerađevina „29. novembar”. Nakon tri neuspela tendera i jednog pokušaja prodaje kod koje je kupac odustao nakon mesec dana, fabrika je pre desetak dana i zvanično otišla u stečaj. Za stečajnog upravnika država kao vlasnik 97 odsto kapitala postavila je Pavla Grosa, a potpuno je neizvesna sudbina 200 radnika koji su u njoj ostali do kraja. Od pre dva meseca fabrici je zabranjen rad jer joj je zapečaćena kanalizacija zbog neplaćenih računa, a procenjuje se da njeni dugovi daleko nadmašuju potencijalnu vrednost fabrike. Procenjuje se da u stvari najveću vrednost ne predstavlja imovina firme, već desetine hektara koji su u njenom vlasništvu u industrijskoj zoni grada i nedaleko od međunarodnog autoputa.

Aleksandra Isakov

[objavljeno: 25/12/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Godina koja je pojela radna mesta

Izvor: Mondo, 25.Dec.2008, 15:37

Umesto novogodišnjih paketa, za 70 radnika rukovodstvo „ATB Severa” spremilo je otkaze, potvrđujući tako da broj nezaposlenih (trenutno ih je 20.000) u Subotici raste brže nego bilo gde u Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.