Gladni i stari tuže decu zbog nebrige

Izvor: S media, 15.Dec.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gladni i stari tuže decu zbog nebrige

Veliki broj starih u Srbiji žrtve su, ne samo prevaranata koji žele da se domognu njihove imovine, već i sopstvene dece koja o njima neće da vode računa. Međutim, neki su rešili da ”okrenu list”.

U tome im je pomogao novi zakon o socijalnoj zaštiti, po kom deca imaju obavezu da izdržavaju ostarele roditelje. Kako objašnjava Dragan Vulević, iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku, nijedno staro lice ne može da dobije socijalnu pomoć ako ima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << radno sposobno dete koje neće da ga izdržava, osim ako ne pokrene tužbu.

Biće redovne isplate u socijalnoj zaštiti

Sporazum o saradnji u oblasti socijalne zaštite

Većina se, međutim, ustučava da tuži sopstvenu decu sve dok ne dođu na sam rub egzistencije. Ovo je posebno karakteristično za južnije krajeve, pa u sudovima u Nišu i Kragujevcu takvih tužbi nema. Ali, zato je na severu drugačije. U toku ove godine samo u Novom Sadu, uz pomoć centara za socijalni rad, čak 620 starih tužilo je svoje potomke zbog neizdržavanja. Porast je ogroman, s obzirom na to da je prošle godine bilo samo 14 tužbi.

U Beogradu, kako kažu u Prvom osnovnom sudu, ovakvu evidenciju ne vode, ali iz svakodnevne prakse sudija, takvih slučajeva i dalje nema mnogo.

- Roditelji se često plaše da tuže svoje bližnje - kaže Nada Satarić, iz udruženja ”Amiti” za pomoć starima.

Raskid ugovora o izdržavanju

Pred beogradskim Prvim osnovnim sudom prošle i ove godine overena su 1.673 ugovora o doživotnom izdržavanju, a raskinuta 52. U Novom Sadu za poslednje dve godine overeno je 489, a raskinuto 59, od čega čak 41 od početka ove godine. U Kragujevcu je od početka 2010. do danas overeno 518 i pokrenuto 55 postupaka za raskid ili poništaj. U Nišu su zaključena 974, a 11 raskinuto.

- Tek u februaru ćemo znati koliko je novi zakon dao rezultata. Ako se broj korisnika socijalne pomoći među starima povećao, znači da je zakon uspeo.

Oni koji nemaju potomke, ili misle da će neko drugi bolje brinuti o njima, obično zaključuju ugovore o doživotnom izdržavanju. Međutim, sve je veći broj ovih ugovora koji se raskidaju, bilo sporazumno, bilo tužbom.

- Sada najveći problem nastaje zbog nesrazmere onoga što stari nude, na primer, za stan u centru Beograda zauzvrat dobijaju 100 evra mesečno za hranu i mleko - navodi Vulević.

Druga vrsta zloupotrebe je kada neko zaključi ugovor o izdržavanju sa osobom koja je blizu smrti. Ovaj ugovor se lako može srušiti na sudu, ali je malo onih koji su za to zainteresovani.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučite ih da reše konflikte

Izvor: Blic, 16.Dec.2011, 00:10

Tuče, vređanje, ismevanje samo su neki od načina na koji deca, naročito u mlađim razredima osnovnih škola, međusobno rešavaju probleme. Kako bi se ovo izbeglo, stručnjaci smatraju da je decu potrebno naučiti da konflikte rešavaju razgovorom, a ne pesnicima i uvredama, dok roditelje savetuju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.