Genska testiranja za efikasnije lečenje raka

Izvor: RTS, 24.Jul.2016, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genska testiranja za efikasnije lečenje raka

Koliko puta je postavljeno pitanje – šta bi bilo da je rak otkriven na vreme? U trci sa vremenom, odgovor će možda stizati na vreme zahvaljujući testiranju na mutirane gene – BRKA 1 i BRKA 2, koji ukazuju na rak dojke i jajnika, a koji se od maja rade i u Srbiji, u Institutu za onkologiju i radiologiju. Testiranje je važno kako za zdrave žene, tako i za pacijentkinje koje su već obolele, jer ukazuje na to koju terapiju treba da koriste kako bi lečenje bilo efikasnije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Imala je 26 godina kada joj je dijagnostikovan rak jajnika. Operacija, hemoterapije, stalni odlasci kod lekara. Verovala je da je pobedila bolest. A onda, posle pet godina, Zorica Velicki počela je novu borbu, jer su joj se u stomaku pojavile nove maligne ćelije. Iščekujući neku novu terapiju i rezultate testiranja, ne gubi nadu.

"Usled jakih mučnina, dijareja i ostalog, prekinuli su mi terapiju, već sam drugu nedelju na konzilijimu, ne mogu da se dogovore za dalje lečenje. Malo sam lošije i fizički, psihički sam dosta pala, ali pokušavam da se održim u svemu tome zato što život ide dalje, pa se borim za svaki dan", kaže Zorica.
Testiranje je obavljeno i kod žena koje imaju naslednu predispoziciju za obolevanje od karcinoma dojke ili jajnika, a još nisu razvile bolest, i kod već obolelih.
Zdravim ženama koje imaju mutirane gene biće predloženo češće kliničko praćenje zdravstvenog stanja ili preventivno odstranjivanje jajnika i dojki.
"S druge strane smo analizirali takođe i uzorke obolelih od karcinoma jajnika za koje je ovaj rezultat neophodan radi uvođenja ciljane ili specifične biološke terapije. Analizirali smo 20 uzoraka i otkrivene su četiri mutacija", napominje prof. dr Mirjana Branković Magić sa Instituta za onkologiju i radiologiju.
Zahvaljujući donaciji farmaceutske kuće, pacijentkinje koje su pozitivne na test dobijaće najsavremeniji lek. One koje su negativne, nadaju se nekoj drugoj terapiji.
Međutim, stručnjaci upozoravaju da Srbija već pet godina na listu lekova nije stavila nijedan inovativni lek.
Prof. dr Danica Grujičić, načelnica Neuroonkološkog odeljenja KCS-a i član Komisije za citotoksične i molekularne lekove, ističe da je u julu prošle godine na šalter Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje lično odnela spisak od 30 lekova, sa svim obrazloženjima o potrebama da se prošire indikacije i da se neki lekovi stave na trošak Fonda.
"Još nisam dobila odgovor, još ne znam šta je sa tim. Prošlo je godinu dana, to je nedopustivo", upozorava profesorka Grujičić.
Prva testiranja na mutirane gene obavljena su zahvaljujući donaciji reagenasa i testova, i na aparatu koji je takođe poklon. I sledeća grupa pacijentkinja biće testirana zahvaljujući poklonjenim testovima.
Struka očekuje da se to, života vredno testiranje, od sledeće godine radi o trošku države.
"Mi smo se obratili Ministarstvu zdravlja, Komisiji za nove medicinske tehnologije, da smo voljni da ovu metodu uvedemo u dijagnostička testiranja. Dobili smo saglasnost Ministarstva i sada ćemo pokušati sve što je neophodno da aplikujemo u RFZO", objašnjava profesorka Branković Magić.
U Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, a od najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, raka jajnika, oko 900 žena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.