Gas i struja neće biti skuplji ni u januaru

Izvor: BKTV News, 14.Dec.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas i struja neće biti skuplji ni u januaru

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da struja i gas neće poskupeti ni u januaru i da će prethodno biti urađene socijalne karte za ugrožene građane i nov tarifni sistem.
Ne treba licitirati sa procentom poskupljenja, kao ni sa datumom kada će se to dogoditi, rekla je Mihajlović i dodala da nadležni još nisu razgovarali o tome. Ističući da struja i gas neće poskupeti do kraja godine, ona je najavila da će socijalne karte za ugrožene biti završene do 31. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << decembra i da će po novom tarifnom sistemu, koji bi trebalo da bude gotov u januaru 2013, oni koji troše najviše struje za grejanje plaćati i najviše.
“Ono po čemu se ova vlada i mistarstvo razlikuju od svih prethodnih jeste da smo mi tu da uradimo socijalne karte za socijalno ugroženo stanovništvo i novi tarifni sistem koji će biti mnogo realniji”, rekla je Mihajlović.
Prema njenim rečima, to znači da će po novom tarifnom sistemu oni koji budu trošili “mnogo veće količine pre svega struje za grejanje” plaćati veću cenu.
“Socijalne karte za socijalno ugrožene potrošače će biti gotove do kraja ove godine, a za tarifni sistem očekujem da će biti gotov u toku januara”, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je ponovila i “da cene struje i gasa treba da idu gore” i da je to po svim kalkulacijama potpuno jasno svima”, objasnivši da “ne možemo da dozvolimo da EPS ili “Srbijagas” budu oni koji će da trpe troškove zbog niske cene gasa ili struje”.
“Svakako sledeće godine ide rast cene struje i gasa i to neće biti u januaru, a svako licitiranje sa cenom, datumom zaista nije niti realno, niti smo mi o tome razgovarali, niti smo pravili kalkuacije kada bi to moglo biti”, rekla je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.
Ona je navela i da je o zahtevu EPS-a za poskupljenej struje od 20 odsto danas prvi put čula, objasnivši da takav zahtev prvo treba da dođe u Agenciju za energetiku koja daje mišljenje, a potom vlada i ministarstvo energetike daju svoj stav.
Ministarka smatra i da se po medijima mnogo više piše o procentima nego o realnom stanju EPS-a kao i o tome “šta ćemo da radimo sa onih najmanje 50 odsto građana koji ne mogu da plate svoj račun za struju” a za koje će socijalne karte biti izrađene do kraja godine.
Dovoljno mazuta za sve toplane
Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da je ministarstvo obezbedilo iz robnih rezervi dovoljne količine mazuta za sve toplane a da je problem u pojedinim opštinama bio u dopremanju cisterni zbog snega na putevima.
“Ministarstvo energetike obezbedilo je i ove godine iz robnih rezervi još pre mesec dana dovoljne količine mazuta za sve toplane koje ga nemaju”, rekla je Mihajlović.
Mihajlović je naglasila i da su toplane u ozbiljnim finansijskim problemima “i to je ono što mi kao vlada i ministarstvo pokušavamo da rešimo za narednu godinu”. Prema njenim rečima, to se radi, kako ne bi došli u situaciju da u bilo kom gradu u Srbiji nema grejanja “što i jeste naš zadatak”. Mihajlovićeva je kazala da bi toplane trebalo da budu modernije, da menjaju svoje glavno gorivo i da umesto mazuta počnu da koriste bio masu i možda gas, istakavši da je na ministarstvu energetike i vladi da toplanama omogući da budu samostalne.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.