Galerija umesto opere na Trgu

Izvor: B92, 06.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galerija umesto opere na Trgu

Beograd -- Urbanisti odlučili da na Trgu Republike, na mestu tržnog centra Staklenac, bude galerija, a pod zemljom metro-stanica i garaža.

Tako je završena dugogodišnja polemika da li će na najatraktivnijoj lokaciji u Beogradu biti izgrađena galerija ili opera. Plan detaljne regulacije je urađen i uskoro će biti na javnom uvidu, a objekat će biti završen najranije za dve godine.

Nova galerija zauzimaće prostor od 20.000 kvadrata, a prolaznici će i ne ulazeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u objekat moći da vide šta se dešava unutra. Međutim, osim vizuelno, galerija će biti otvorena za različite umetničke sadržaje, kaže Gorica Mojović, predsednica Programske komisije.

"Imaće sale za predavanja, za edukaciju, za seminare, dvoranu koja će biti bioskopska, ali i za video-prezentacije, imaće radionice, centar za dizajn, biblioteku, sve što podrazumeva ozbiljna institucija kulture koja je profilisana kao ustanova kulture u oblasti vizuelne umetnosti", kaže ona.

Osim što će promovisati domaće i strane umetnike, Trg će bogatim sadržajem, bibliotekama, kafićima i restoranima biti zanimljiviji i za građane. Time će, po mišljenju gradske vlasti, galerija biti isplativija nego da se na ovom atraktivnom prostoru sagradi opera, kao što su neki predlagali.

Međutim, čuveni arhitekta Mihajlo Mitrović kaže da je još davno predviđeno da na tom mestu bude građena opera, a u prilog tome ide i to što je deo Narodnog pozorišta već pripremljen za takav projekat.

"Više od 50 odsto kapaciteta je izgrađeno za operu. Potrebna je jedna sala, s moćnom binom jer je otvor ove bine najmanji u Evropi, a na ostalom jednom i drugom prostoru moguće je izgraditi i galeriju, čak postoje i projekti kojima je to detaljno razrađeno", kaže on.

Po izgradnji galerije, regulacionim planom predviđeno je i obustavljanje saobraćaja na Trgu i izgradnja javne garaže i podzemnog nivoa trga, koji će biti povezan sa svim okolnim zgradama. Metro.stanica takođe treba da se nađe ispod novog objekta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.