Fond za lečenje velika nada obolelima

Izvor: BKTV News, 31.Avg.2014, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond za lečenje velika nada obolelima

Do kraja septembra trebalo bi da bude osnovan budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji. Pošto je neophodno da u ovom fondu uvek bude novca, svaka pomoć je dragocena. Osnivanje fonda za mnoge je jedina nada.

Fond za lečenje u inostranstvu bi, prema najavama ministra zdravlja Zlatibora Lončara, trebalo da počne sa radom do kraja septembra. Otvara se radi obezbeđivanja dodatnih sredstava, jer Republički fond za zdravstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << osiguranje nema dovoljno novca da pomogne u lečenju svih pacijenata, posebno dece i mladih.
Poljubac i osmeh trogodišnje Une Savić koja je bolovala od najtežeg oblika leukemije „filadelfija plus“ je zlata vredan. Država joj nije pomogla, ali je za njeno lečenje prikupljeno 300.000 evra, nakon čega je otišla u Nemačku na transplantaciju koštane srži.
„Doktori ne mogu ništa da prognoziraju, stanje je stabilno, tako da ona sada može da živi kao sva normalna deca, ali opet moramo dosta i da pazimo na nju. Transplantacija je urađena 25-26. marta, to je malo bolelo, malo je plakala, ali sada je sve dobro“, kaže Unin stric Dušan Savić.
Predstavnici Udruženja pacijenata podržavaju osnivanje Fonda, koji će biti važna pomoć obolelima.
„Nadamo se da će to biti veća količina novca od one što se sada nalazi u republičkom zdravstvenom fondu, a koji se izdvaja za lečenje u inostranstvu. Nadam se da više nećemo gledati apele u medijima, ne mogu svi da dođu do medija i ne žele svi da izlažu decu tome“, kaže Marija Joldić iz Nacionalne organizacije za retke bolesti.
Preporuku za upućivanje na komisiju novog fonda daje lekar koji leči pacijenta, a konačnu odluku donosi stručna komisija koju od slučaja do slučaja formira ministar zdravlja. Račun Fonda kontrolisaće Vlada.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da sada na red dolazi procedura otvaranja računa, pravljenja kontrolnog tela za taj fond, da sve bude transparentno, da se pomogne što više svoj deci i svima onima kojima je pomoć neophodna.
„Ovaj fond će se baviti onima koji nisu prepoznati kod republičkog zdravstvenog fonda i kod onih bolesti i stanja gde mi trenutno u Srbiji ne možemo sve da obavimo do kraja – i dijagnostiku i lečenje“, kaže Lončar.
Pošto je neophodno da u ovom fondu uvek bude novca, svaka pomoć je dragocena. U Ministarstvu zdravlja očekuju da promoteri budu Novak Đoković, Emir Kusturica i druge javne ličnosti.
Izvor: RTS
 
The post Fond za lečenje velika nada obolelima appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.