Fakultetima poslat predlog da upisuju studente sa 48 bodova

Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fakultetima poslat predlog da upisuju studente sa 48 bodova

BEOGRAD – Ministarstvo prosvete poslalo je danas predlog svim fakultetima da mogu upisati studente na budžetsko školovanje sa 48 bodova, iako izmene zakona o visokom obrazovanju koje predviđaju taj uslov još nisu usvojene u skupštini, ali su prosleđenje u proceduru po hitnom postupku, rekao je ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Izmene ovog zakona po hitnoj proceduri treba da budu na dnevnom redu parlamenta u ponedeljak 7. oktobra, rekao je ministar Jovanović i naveo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o ovom datumu postignut dogovor sa predsednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem.

„Time obezbeđujemo da školska godina započne bez smetnji”, rekao je ministar na svečanosti povodom Dana Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i naveo da je Vlada jutros ponovo uputila skupštini predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, po hitnom postupku.

Predlog izmena Zakona inicirali su studenti i KONUS, pa će se akademci, ukoliko propis bude usvojen u skupštini, upisivati sa 48 umesto 50 bodova.

Ministar Jovanović smatra da su zahtevi studenata opravdani jer, kako je objasnio, još nismo spremni da prihvatimo ili da ostvarimo zadate ciljeve koji se pokazuju nerealnim.

Prema vladinom Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, studentima će u novoj školskoj godini ostati šest, umesto pet ispitnih rokova.

O ekskurzijama

Kada je reč o organizovanju ekskurzija, rekao je Jovanović, one koje su ugovorene biće realizovane, a one koje nisu, moraju se organizovati po pravilima koje je definisalo Ministarstvo finansija.

„Ekskurzija će biti i one se mogu organizovati i na proleće. Cilj Ministarstva je da sačuva njihovu edukativnost i da se organizuju po principu da se pošto poto sačuva bezbednost učesnika eskurzije”, rekao je Jovanović.

Govoreći o dnevnicama nastavnika, on je rekao da one ne treba da budu razlog za neorganizovanje ekskurzija i da nastavnike koji ne žele da učestvuju u ekskurzijama ne treba optuživati da je to zbog toga što su dnevnice izjednačene sa dnevnicama državnih službenika jer su i oni državni službenici.

„Moramo promeniti način organizovanja ekskurzija. One su prvenstveno edukativnog karaktera i ne smemo dozvoliti da se pretvore u nešto što završava sa posledicama koje niko ne želi”, rekao je Jovanović.

Mala matura

Govoreći o organizovanju male mature, Jovanović je rekao da se ona intenzivno priprema i da su prihvaćena iskustva najrazvijenih zemalja sveta, a da način njene realizacije mora biti takav da nikako ne ošteti đaka, a da omogući da svaki od njih pokaže maksimum znanja i pomogne mu da upiše školu koju želi.

Kako je dodao, činjenica je da su osnovci preopterećeni, da su školske torbe preteške, a sadržaj gradiva preobiman, zbog čega se mora učiniti sve da se on redukuje i svede na neophodnu meru koja je neophodna đacima.

Matura, kako je rekao, mora da bude takva da niko ne bude oštećen, a da se svim đacima omogući da pokažu šta znaju, jer ima i onih koji žele da upišu srednje škole u kojima nije primarno znanje iz srpskog jezika ili matematike.

„Time se đacima talentovanim za druge oblasti daje mogućnost da kroz ovaj dodatni test, koji ih ni u kom smislu ne opterećuje, pokažu za šta su motivisani”, rekao je Jovanović i dodao da nije tačno da će na maloj maturi biti sedam ispita.

On je dodao da se zalaže da postoji jedinsten test u kome su obuhvaćeni srpski jezik i matematika i dodatna pitanja iz opšteg poznavanja.

Govoreći o Vukovoj diplomi i pojedinim zahtevima za njeno ukidanje, on je rekao da je u prethodnih mesec dana imao niz razgovora u Beogradu i u unutrašnjosti i da postoje disonantni predlozi, odnosno da su jedni za ukidanje diplome, a drugi ne.

Jovanović je rekao da Vukova diploma ima tradiciju i da bi se njenim ukidanjem odrekli naših korena i prošlosti.

Tanjug

objavljeno: 03.10.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar: Ispunićemo zahteve studenata

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2013

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je da su zahtevi studenata potpuno opravdani i da će biti realizovani, a da će vlada na današnjoj sednici uputiti skupštini nove izmene Zakona o visokom obrazovanju, na osnovu predloga studenata i KONUS-a, s predlogom da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.