[FOTO REPORTAŽA] „Sloboda MiG-ova i Striža 2017“

Izvor: TangoSix.rs, 21.Okt.2017, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[FOTO REPORTAŽA] „Sloboda MiG-ova i Striža 2017“

Jučerašnji događaj, formalno disklejmovan kao prikaz „dela“ operativnih sposobnosti Vojske Srbije a u slavu obeležavanja 73. godine nakon oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu bila je jedna od boljih vojnih manifestacija u poslednjih par godina.
Izvanredno organizovana, interesantno zamišljena i sa dugo čekanom premijerom oplemenjena, „Sloboda 2017“ bila je događaj na koji je trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dođete.
Ako se izuzmu politički motivi nespretno definisanog državotvorno-vojnog-„najbolji smo u svemiru“ PR-a koji je na trenutke bio komičan, ako se izuzme otvoreno blamiranje vojske i njena politička zloupotreba, ako se izuzmu činjenice da je u ešalonima kopnene vojske bilo zaista svega i svačega (prefarbanog, na brzinu sakupljenog ili sastavljenog), ako događaj isključivo posmatramo po parametru atraktivnosti i postavljenoj dramaturgiji – kapa dole Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.
„Hibridni“ događaj Sve i svašta na zemlji i nebu. Teroristi opet osnovna dramaturška postavka / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Kao što smo ranije i najavili, u pitanju nije bio klasični aero-miting, nije bilo ni u pitanju sadržajnije predstavljanje Jugoimport projekata, nije bila ni klasična (masovnija) vojna parada. Zbog potrebe da se javnosti prikažu novouvedeni MiG-ovi 29 i srećna okolnost da su došli Striži, „Sloboda 2017“ se najtačnije može opisati kao „hibridni“ događaj.
Što se vazduhoplovnih entuzijasta tiče, dobili smo svakako (po originalnosti) nešto bolje od običnog otvorenog dana. Suša većih vazduhoplovnih priredbi na Batajnici prekinuta je žestokom dozom više nego interesantnog miksa – dobili smo još MiG-ova i nastup Striža na preglednijoj lokaciji nego što je to bilo Ušće.
Jutrenje sa akterima i najvećom letelicom na Batajnici / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Fokus prikaza bio je ponovo (kao i prilikom svake veće priredbe za civile) terorizam. Od otmice aviona i air policinga, preko CSAR-a, neutralisanja terorista u objektima, presretanje vozilima. Sve već manje ili više viđeno.
Međutim, jučerašnja dinamika, posebno na zemlji, bila je do sada najinteresantnije zamišljena i najpreciznije koordinasana koju sam do sada imao prilike da vidim. Ako se posmatra iz ugla pokazne vežbe dao bih joj čak i „najbolja do sada“ ocenu. Bez dugačkih pauza, uz zvučne efekte šok i dimnih bombi kao i poneku unapred postavljenu pirotehniku – svi bitni činioci za efektnu zabavu publike bili su tu. Naleti helikoptera su, još jednom imam potrebu da naglasim, bili izuzetno koordinisani što je na kraju rezultiralo najpribližnijem prikazu koliko bučne i dinamične realne operacije mogu biti.
Antonov se po scenariju pretvorio u tromotornog Jakovljeva / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Prema infomraciji Ministarstva odbrane zasnovanoj na proceni policije juče je bilo prisutno oko 20.000 posetilaca. Građanstvo na žalost nije moglo da priđe bliže ni novouvedenim MiG-ovima ni prikazu. Uzimajući u obzir da je bio radni dan posećenost je bila odlična.
On nama MiG-ove, mi njemu bodež sa ugraviranim njihovim evidencijskim brojevima / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Avijacija Ni izdaleka masovna po broju letelica kao u nekim drugim ranijim priredbama, dinamika „Slobode“ nije bila loša. Bez previše vertikalnih evolucija videli smo uglavnom formacijske prelete i već pomenuto izuzetno angažovanje svetog trojstva „Pegaza“, „Senki“ i „Zmajeva“.
Orlovi su definitivno popravili prosek, MiG-ovi 21 su po prvi put bili skrajnuti (osim na statici), dok bi sigurno bilo efektnije da je i G-4 tegljač leteo. Tu su bile i Laste.
Pripreme / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six „Juhu. Bilo ko?“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Što se novouvedenih MiG-ova 29 tiče vizuelni momenat je nešto što će najviše ostati u sećanju. Sveže ofarbani, čisti, bilo ih je milina gledati uz sve trenutno moguće opcije RV i PVO naoružanja. Početkom sledeće nedelje na portalu vas čeka detaljniji tekst o našem prvom obilasku novouvedenih MiG-ova.
Striži Rusi su po običaju pobrali najviše interesovanja kako medija tako i laika.
Međutim, ono što su aero-mitinzima istrenirane oči juče mogle da vide bio je možda jedan od najboljih nastupa ove akro-grupe koji sam barem ja video u poslednje vreme. Neverovatno precizno držanje formacije na izuzetno bliskim razdaljinama prvo je upalo u oči. Odličan solo nastup uz potpuno grupno nepoštovanje display linea na radost publike. Ako se uzme u obzir o kom se avionu radi u pitanju je bila demonstracija izuzetne tehnike pilotiranja.
Majstori / Foto: Jovo Mamula, Ministarstvo odbrane U sledećim danima čekaju vas detaljniji utisci našeg prvog doživljaja novouvedenih MiG-ova kao i analize nekoliko interesantnih premijera na Jugoimportovom delu izložbe naoružanja.
„Sloboda 2017“ nije razočarala, mogli bi da gledamo još sličnih stvari, stvarno nemamo ništa protiv, ali vreme je da za koju godinu ponovo vidimo jedan veći aero-miting na Batajnici. Slažete se?
The post [FOTO REPORTAŽA] „Sloboda MiG-ova i Striža 2017“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.