Etika u medicini ne sme da se rasplinjuje

Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etika u medicini ne sme da se rasplinjuje

Prijem starih u bolnice, prekidi trudnoće ženskih plodova, zlostavljanje dece, biće neke od tema kojima će se baviti novoizabrani Etički komitet Srpskog lekarskog društva

Poznati ginekolog i predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije dr Paja Momčilov izabran je za novog predsednika Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva. U novoizabranom komitetu odnedavno se nalaze i mnoge uvažene ličnosti, poput akademika Vladete Jerotića, akademika Vladimira Kostića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << endokrinologa, profesora dr Dragana Micića, načelnik VMA dr Miodraga Jevtića, pedijatra-nefrologa dr Radovana Bogdanovića i drugih.

Mnogo je problema u zdravstvu: neprofesionalno ponašanje, etičke dileme u lečenju, propusti"Od čega ćete početi?

Svakoj sekciji Srpskog lekarskog društva predložićemo da izdvoji etičke probleme i napravi svoj specifičan program etičkih principa u toj oblasti. Jer, nije isto lečiti decu ili stare ljude. Kako urediti prijem starih osoba u bolnicu, prekid trudnoća samo ženskih plodova, pojava koja je, nažalost, i dalje široko rasprostranjena u Srbiji, biće problemi kojima ćemo se baviti. Takođe, pitanja u vezi s transplantacijom organa ili surogat majke su problemi o kojima će Etički komitet raspravljati i pokušati da donese preporuku.

Da li imate mogućnost da utičete na problem korupcije u našem zdravstvu?

Kao Etički komitet korupciju ćemo uvek oštro osuditi, ali nemamo instrumente da je istražujemo i sankcionišemo. Međutim, po zakonu tačno postoje organi koji se time bave.

Da li Etički komitet treba da se bavi lekarskim propustima?

Da, ali tek nakon završenih istraga, jer kada postoje redovni sudovi i sudovi časti Lekarske komore, nismo mi telo koje reaguje na žalbe pacijenata. Ali, Srpsko lekarsko društvo kao stručno udruženje otvoreno je za svakog pacijenta, svakog direktora zdravstvene ustanove i lekara. Etički komitet će morati da odredi svoje mesto u društvu i definiše delokrug rada, s obzirom na razne etičke savete, komitete i tela koje postoje. Cilj nam je da osavremenimo program ovog komiteta, da se ne rasplinjujemo i da zaista vratimo visoke etičke principe u sve oblasti naše medicine.

Da li ste na novoj funkciji u sukobu interesa kao predsednik Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu i kao član Srpske radikalne stranke?

Ginekološko-akušerska sekcija Srpskog lekarskog društva, čiji sam predsednik bio u dva mandata, a sada sam počasni predsednik, delegirala me je u Skupštinu SLD, a odatle sam kao član Izvršnog odbora izabran za predsednika Etičkog komiteta. Srpsko lekarsko društvo je nevladina, strukovna organizacija i nisam u sukobu interesa. Ja sam i predsednik Udruženja ginekologa Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Ne vidim razlog da bilo kome smeta što sam član Srpske radikalne stranke.

Olivera Popović

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.