Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emiteri bez dozvola staju 31. avgusta

BEOGRAD - Republička radiodifuzna agencija (RRA) i Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) uputile su apel radio i televizijskim emiterima koji nisu dobili dozvolu za rad da sami prekinu emitovanje programa, pošto 31. avgusta ističe poslednji rok žalbe. Ukoliko ne dođe do toga, ove dve agencije postupiće po svojim zakonskim ovlašćenjima i zabraniti rad emiterima.

Na konkurs za raspodelu republičkih, pokrajinskih, regionalnih i lokalnih dozvola prijavilo se ukupno 1.170 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << emitera. Dozvole za rad dobile su 404 stanice, a bez dozvole ostalo je ukupno 766 stanica, pri čemu je jedan broj emitera koji nisu dobili dozvolu konkurisao za više lokacija.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić rekao je da, osim dopunskog konkursa koji je u toku, ne postoji nijedno zakonsko utemeljenje da emiteri u Srbiji nastave rad nakon 31. avgusta. On je upozorio emitere koji ne poštuju odluku o prestanku rada, da će im to biti velika mrlja na kasnije raspisanim konkursima.

STANICE KAO KIOSCI

Jedna od 766 radio stanica koja će od ponedeljka, 1. septembra, prestati da rade je i Radio Polimlje iz Prijepolja. Ova stanica nije dobila dozvolu u okviru raspodele frekvencija za lokalne radio stanice.

Između šest stanica u Prijepolju, RRA se odlučila da dozvolu izda Radiju 033 i Radio Mileševcu, koji je formiran u okviru Mileševske eparhije.

- Jedan od uslova za rad i dobijanje dozvole je ponašanje emitera u prethodnom periodu - naglasio je Karadžić i rekao da je konkurs dodatno raspisan zbog toga što se na prethodne u pojedinim sredinama niko nije javio ili dokumentacija onih koji su se javili nije bila kompletna.

RRA tražila je proširenje radiodifuznog spektra za 13 televizijskih i 28 radio stanica i da je spisak prosleđen RATEL-u koji će proveriti da li postoje tehničke mogućnosti za to.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović izrazi je zadovoljstvo što je u Srbiji do kraja uređen radiodifuzni spektar.

- Ove dve agencije će učiniti sve da se nelegalni emiteri ne nađu u etru - odlučan je Radunović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.