Izvor: Blic, 17.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstraprofit oporezovan po istom aršinu

Ekstraprofit oporezovan po istom aršinu

Nikada nisam izjavio da je Zakon o porezu na ekstraprofit primenjivan selektivno. Radi se o pogrešno prenetoj izjavi koju je emitovala agencija Tanjug - kaže za 'Blic' Božidar Đelić, ministra finansija i ekonomije u Vladi Srbije.

- Jasno je da kao neko ko se zalagao za donošenje takvog zakona i njegovu doslednu primenu, nikada ne bih mogao reći tako nešto. Rekao sam kao i više puta do sada da je ovaj zakon iscrpio svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << efekte, s obzirom na to da se radi o jednokratnom porezu, koji je sankcionisao bogaćenje na osnovu privilegija u prethodnom režimu - tvrdi Đelić.

Na pitanje kako komentariše optužbe Bogoljuba Karića da je njegovo ponašanje prema BK grupi ravno 'banditizmu i bahatosti', Đelić kaže da ne želi da ulazi u tu vrstu polemike, ali veruje da građani znaju 'ko je ko i o čemu se ovde radi'.

- Što se tiče zahteva Bogoljuba Karića da mu se vrati novac, moram reći da je porez naplaćen po zakonu, a svim obveznicima ostaje mogućnost korišćenja pravnog leka, dakle obraćanje sudskim instancama. U slučaju BK grupe, oni su tu mogućnost iskoristili, prvo pokušajma da se Zakon proglasi neustavnim, a sada traje proces pred Vrhovnim sudom. Dakle, ovo je pravna država i postoji pravni lek, ali on se ne postiže javnim prozivkama po medijima - kaže Đelić.

K. P. BK grupa: Đelić opet sebe demantuje

Tihomir Simić, predsednik BK grupe za medije kaže da najnovija izjava Božidara Đelića u kojoj on tvrdi da je agencija Tanjug pogrešno prenela njegove reči o primeni Zakona o porezu na ekstraprofit, nema nikakav uticaj na stavove koje je izneo Bogoljub Karić u svom otvorenom pismu upućenom srpskom ministru finansija.

- Ministar Đelić je već par puta sam sebe demantovao, a da bi se utvrdilo šta je tačno rekao treba samo da se presluša njegova izjava koju je Tanjug snimio - navodi Simić i ističe da ga ne bi iznenadilo da je ta traka sada presnimljena, jer je ova državna agencija sa saveznog prešla na republički budžet tako da im isplata zarada zavisi od Đelićevog ministarstva. A. R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.