Izvor: B92, 17.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumacija bez prisustva domaćih stručnjaka

Beograd -- Šef Odeljenja pravosudja i ljudskih prava Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vladimir Božović potvrdio je informaciju da je na pravoslavnom groblju u Orahovcu u toku ekshumacija neidentifikovanih tela. Za Koordinacioni centar je neprihvatljivo da se ekshumacija obavlja bez domaćih stručnjaka, jer se sumnja da su na groblju sahranjeni Srbi iz tog kraja, koji su oteti posle dolaska međunarodnih snaga, precizirao je Božović. "Imamo informacije o ekshumaciji te grobnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radi se o više desetina NN-grobova koji se nalaze na pravoslavnom groblju. To se radi u prosustvu međunarodnih stručnjaka i, kako smo obavešteni, Albanaca, iako se radi o pravoslavnom groblju, bez znanja Eparhije raško-prizrenske i bez prisustva našeg sveštenika i ijednog Srbina. To je za nas apsolutno neprihvatljivo i Centar preko Biroa za nestala i kidnapovana lica intenzivno radi na tome da naša ekipa, naši eksperti budu prisutni pošto se pretpostavlja da su tamo zakopana tela nestalih Srba", kaže Božović.

Vladimir Božović je saopštio da se u zatvorima na Kosovu i dalje nalazi šest Srba koji su optuženi za etnički motivisana krivična dela. Tridesetšestoro Srba je do sada oslobodjeno, istakao je Božović. Na konferenciji za novinare Koordinacionog centra u utorak govorila su dva oslobodjena. Medjunarodni sudovi su 4. septembra doneli oslobadjajuće presude za Stevu Žigića i Sašu Grkovića. "Sedam meseci sam bio u zatvoru, Albanci su me optužili da sam počinio ubistvo, a pošto sam iz Kosovske Mitrovice, mislim da sam dokazao da mi odatle nismo ubice, kao što nazivaju Milana Ivanovića".

"Ja sam odležao 16 meseci i hvala vam svima, ne bih dalje govorio".

Saša Grković bio je optužen za ubistvo 170 Albanaca. Njegovi Advokati Milorad Panjević i Miodrag Brkljač navode profesionalno ponašanje nemačkog sudije koji je poštovao međunarodne standarde. Bez toga ne bi bilo oslobađajuće presude, smatraju Panjević i Brkljač i navode interesantne detalje iz sudskog procesa. "Sudija je time što je dozvolio optuženom da sedi na nekom drugom mestu, a ne onom predviđenom za optužene, zbunio instruisane albanske svedoke. Jedan svedok je pokazao na drugog svedoka , a ne na optuženog kada su ga zamolili da pokaže optuženog".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.