Ekološke vesti na jednom mestu

Izvor: Politika, Beta, 01.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološke vesti na jednom mestu

Ekološkim temama najviše su se bavili dnevni listovi u čemu prednjači „Politika”

Želeći da povećaju broj objavljenih informacija iz ekologije u medijima i podignu ekološku svet građana fond „Ekotopija”, agencija Beta i američka ambasada u Beogradu pokrenuće servis „Zelena Srbija” koji će u naredna četiri meseca emitovati vesti i informacije iz ove oblasti.

Servis će biti dostupan svim medijima, biće besplatan i baviće se najrazličitijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekološkim temama iz Srbije, regiona i sveta. Srđa Popović, predsednik Skupštine fonda „Ekotopija”, objašnjava za naš list da će se dnevno emitovati 15 vesti, od kojih će najmanje pet biti iz Srbije, kao i da je ovo, za sada, jedinstven servis u regionu.

– Postoji veliko interesovanje za ekološke vesti i čitaoci ih rado čitaju, ali izgleda da mediji nemaju dovoljno veliku mrežu novinara na terenu, pa neke ekološke akcije prođu nezapaženo. Servis je tu da, između ostalog, pomogne da neke dobre akcije lokalnih samouprava, malih, lokalnih nevladinih organizacija budu zabeležene, ali i da zajedno radimo na edukaciji stanovništva – kaže Popović.

Prvu vest „Zelena Srbija” emitovaće sutra, a, kako saznajemo, biće to upravo informacija koliko i kakvih objava ima u medijima iz oblasti ekologije. Popović objašnjava da prvi put ove godine imamo više afirmativnih tekstova o potrebi zaštite životne sredine, kao i da su se do 2007. godine mediji bavili time samo kada se desi neki incident. Prema istraživanju „Medija suporta”, ekološkim temama najviše su se bavili dnevni listovi, čak 61 odsto od ukupnog broja objava, u čemu prednjači „Politika”, dok se ekološke vesti najmanje mogu čuti na radiju. U 2009. godini, kako pokazuju rezultati ovog istraživanja, 80 odsto objava da bi se promovisala zaštita životne sredine ili ukazivalo na dobru ekološku praksu, pa se ekologija ne pojavljuje više u vestima samo kada se dogodi pomor ribe ili neki drugi ekološki incident.

Ako broj objava u medijima poraste posle prva četiri meseca rada „Zelene Srbije”, postoji plan, kako najavljuje Popović, da servis nastavi da radi i sledeće godine.

J. B.

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.