EKONOMISTI NAJAVLJUJU PROBLEME

Izvor: Kurir, 23.Avg.2011, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKONOMISTI NAJAVLJUJU PROBLEME

BEOGRAD - Kad je riznica prazna, a poreznici lenji, država je u problemu! Jučerašnji početak razgovora sa MMF stavio je Srbiju pred još nekoliko zidova: planirani manjak u budžetu do kraja godine trebalo je da bude 120 milijardi dinara. Međutim, već do kraja jula potrošeno je čak 90 milijardi!

BEOGRAD - Kad je riznica prazna, a poreznici lenji, država je u problemu!

Jučerašnji početak razgovora sa MMF stavio je Srbiju pred još nekoliko zidova: planirani >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << manjak u budžetu do kraja godine trebalo je da bude 120 milijardi dinara. Međutim, već do kraja jula potrošeno je čak 90 milijardi!

S druge strane, planirano smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru nije uspelo, ali u NBS ne strahuju, već tvrde da imaju „plan koji će saopštiti delegaciji MMF“.

Ekonomisti, međutim, nagoveštavaju probleme.

- Rebalans budžeta krajem oktobra je neminovan - tvrdi Goran Nikolić.

Za novi paket pomoći, nazvan aranžman iz predostrožnosti, Nikolić kaže da će biti usmeren na iduću godinu.

Ekonomista Milan Kovačević tvrdi da je nova pozajmica MMF „jedino rešenje“ i da „vlast ne sme da uđe u izbore bez dogovora sa ovom institucijom“:

- Nama treba neko ko će nas kontrolisati - da ne potrošimo još više u javnoj potrošnji, a da se ne povećavaju deficit i zaduženje. Poreski prihodi su loši, privreda i stanovništvo previše opterećeni, a misija MMF kod nas će naći ono što je i očekivala: oslabljene prihode i veće rashode, koji će ugroziti projektovani deficit! Moguće je da će insistirati na poreskim dodavanjima, što je veoma teško prihvatljivo, mada su takse već povećane - navodi Kovačević i podseća da je za oktobar najavljeno i povećanje penzija i plata u javnom sektoru, što može da bude ugroženo.

Nikolić tvrdi suprotno:

- Povećanje je vrlo malo, možda do 1,5 odsto budžeta, i to na samo tri meseca, ukupno iznosi oko pet milijardi dinara, što neće ugroziti ni deficit ni penzionere.

Penzioneri mogu očekivati penzije za oktobar više za oko tri procenta, što je oko 700 dinara u proseku za one koji primaju penziju od oko 23.442 dinara.

Mirko Cvetković: Uštede na svim nivoima!

U razgovorima premijera Mirka Cvetkovića s delegacijom MMF, koji predvodi Albert Jeger, konstatovano je da je neophodno striktno poštovanje fiskalnih pravila u Srbiji, sprovođenje ušteda na svim nivoima vlasti, kao i nastavak sprovođenja reformi u cilju unapređenja investicione klime.

- Aranžman iz predostrožnosti sa MMF, koji ne podrazumeva obavezno povlačenje sredstava, veoma je važan jer svim stranim investitorima predstavlja potvrdu da Srbija vodi kredibilnu ekonomsku politiku - rekao je premijer.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.