Džudžević preti krivičnim prijavama

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džudžević preti krivičnim prijavama

NOVI PAZAR – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), u tehničkom mandatu, Esad Džudžević ne veruje da će spomen- ploča Aćifu Hadžiahmetoviću u centru Novog Pazara, ikada biti skinuta i najavljuje krivične prijave zbog raspirivanja nacionane, rasne i verske mržnje.

Džudžević, međutim, nije mogao da kaže šta će BNV uraditi ukoliko spomen ploča Hadžiahmetoviću, ipak, bude skinuta.

On je na konferenciji za novinare priznao da je jutros iz novopazarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gradske uprave dobio kopiju naloga Vlade Srbije o uklanjanju spomen ploče Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif efendiji.

„Pravna služba BNV pravi spisak osoba protiv kojih ćemo podneti krivične prijave na osnovu člana o raspirivanju nacionalne, rasne i verske mržnje”, zapretio je Džudžević.

On je kazao da je postavljanje spomen ploča znamenitim Bošnjacima i organizovanje izložbi u sandžakim gradovima sastavni deo obeležavanja „Godine bošnjačkog kulturnog nasleđa” kojom se želi skrenuti pažnja na, kako je rekao, sto godina tokom kojih je traje proces „brisanja sećanja Bošnjaka”.

Vlada će, poručuje on, morati svakog meseca da skida po jednu spomen tablu.

BNV je, kaže Džudžević, postavljanjem spomen ploče Hadziahmetoviću ispunilo svoju istorijsku obavezu, a o drugim aspektima tog pitanja, on smatra, treba da razmišljaju Vlada Srbije, gradska uprava Novog Pazara i drugi politički i državni subjekti.

On je kazao i da ova, kao i sve vlade na svetu, imaju mehanizme sile i mogu da rade šta hoće.

„BNV je postavljanjem table i pravljenjem projekata za obnovu kuće Aćif -efendije završilo svoju misiju”, kazao je on.

Istoričar dr Redžep Škrijelj je rekao da je želja Bošnjaka da se obeleže velikani ali da to ne žele da iskoriste protiv svojih sugrađana i domovine.

„Bošnjaci u Sandžaku su ponosni na svoje albansko preklo”, kazao je Škrijelj dodavši da bošnjački narod to ne krije i da s ponosom ističe „deo te komponente koju poseduje i Aćif-efendija”.

On je ponovio da je Hadžiahmetović „neprikosnoveni lider Bošnjaka” i da „kao musliman nije mogao da dobije nemački Gvozdeni krst”. BNV je početkom avgusta u Novom Pazaru postavilo spomen ploču Aćifu (Bljuti) Hadžiahmetoviću, upravniku Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata, koji je u januaru 1945.godine streljan zbog saradnje sa nemačkim okupatorom i odgovornosti za pogibiju više hiljada Srba u sandžačkoj oblasti.

Postavljanju spomen ploče u centru Novog Pazara prisustvovao je ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, što je žestoko kritikovao prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Taj slučaj je, inače, bio i tema Vlade Srbije.

Tanjug

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.