Dvogodišnji dečak preživeo strujni udar od 220 volti

Izvor: Politika, 02.Avg.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvogodišnji dečak preživeo strujni udar od 220 volti

Filipa Korićanca struja je udarila na trotoaru u Hajduk Veljkovoj ulici. Majka Nataša sprema tužbu, u potrazi za adresom odgovorne ustanove

Kraljevo – Prava drama odvijala se protekle nedelje u Hajduk Veljkovoj ulici u Kraljevu. Umesto susreta sa bakom Draganom Andrić, dvogodišnji Filip Korićanac pao je, takoreći, na pragu stambene zgrade, pogođen strujnim udarom od 220 volti i u nesvesnom stanju završio u bolnici. Na sreću, prekjuče je, samo sa vidnim opekotinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na prstima, napustio odeljenje kraljevačke dečije hirurgije i oseća se dobro.

Zahvaljujući sreći i brzoj intervenciji lekara, maleni Filip je preživeo, a sve je počelo od izlaska iz taksi-vozila, tu ispred stambene zgrade i u blizini hotela „Botika“. Samohrana majka Nataša Andrić krenula je, protekle nedelje, oko 21 čas, u posetu svojoj majci, pomenutoj Dragani Andrić. Bila je sa dvoje svoje dece, trogodišnjom Jelicom i dvogodišnjim Filipom.

– I, dok sam – priča Nataša – samo na tren iz taksi-vozila preuzimala dečija kolica, Filip je pružio dva koraka, ručicama se pridržao za bedem gde bi trebalo da bude omanji stub javne rasvete. Tog momenta se našao na zemlji, pritrčala sam da ga podignem smatrajući da se sapleo. Međutim, odmah sam uvidela da je u nesvesnom stanju. Neko od stanara je brzo pozvao hitnu pomoć. Dežurna ekipa je stigla za tri, četiri minuta, ali je to za mene bila večnost i uspeli su u bolnici da ga povrate. Bio je na odeljenju tri dana i, srećom, sada je dobro. Zarašće i te ozlede na prstićima, a ja ću tražiti odgovornost, tužiću nadležno preduzeće, ustanovu. No, nailazim na teškoće u nameri da utvrdim koja ustanova, firma, pojedinac je odgovoran što su te žice, kako su mi stanari zgrade objasnili, tako ostavljene neizolovane a pod naponom skoro godinu dana – ističe Nataša.

U potrazi za ovim odgovorom doznali smo da je za javnu rasvetu u Kraljevu nadležna Gradska direkcija za urbanizam i izgradnju, koja finansira održavanje i daje nalog Elektrodistribuciji da popravi oštećene stubove, vodove.– Nažalost, imamo samo jednog radnika koji čak uz druge poslove nadgleda te kvarove i oštećenja na mreži javne rasvete. Ovo očigledno nije primetio, ne može sve da postigne a naša molba da taj posao kontrole stanja javne rasvete preuzme Elektrodistribucija nedavno je odbijena – objašnjava Aleksandra Sretović, direktorka Gradske direkcije za urbanizam i izgradnju.

U Elektrodistribuciji su nam potvrdili da odmah popravljaju ono što od od njih Direkcija zatraži, a za ostalo, tvrde, nisu ni dužni a nemaju ni službu za takve poslove.

U gradskoj inspekciji takođe upiru prst u Direkciju i dodaju da su pre dva meseca obavili jednu analizu stanja mreže javne rasvete u gradu i okolini da bi utvrdili eventualnu opasnost za građane, pošto se, recimo, poklopci sa stubova često kradu.– Uočene nedostatke i eventualnu opasnost smo im predočili, ali su nam oni odgovorili da trenutno u budžetu nema dovoljno novca za tako obimne popravke – kaže za „Politiku“ Jasmina Jovanović, načelnik inspekcijske službe u Kraljevu.

M. Dugalić

objavljeno: 03.08.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dete protreslo 220 volti na ulici u Kraljevu

Izvor: Mondo, 03.Avg.2012, 13:35

Filipa Korićanca koji ima svega dve godine struja je udarila na trotoaru u Hajduk Veljkovoj ulici. Majka Nataša sprema tužbu, u potrazi za adresom odgovorne ustanove.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.