Izvor: RTS, 14.Sep.2020, 20:31

Dvesta dvanaest godina Univerziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu od osnivanja do danas rastao je i razvijao se u skladu sa vremenom i potrebama savremenog društva. Ove godine obeležava 212 godina postojanja.
Na zajedničkoj sednici Senata i Saveta povodom dana Univerziteta u Beogradu rektorka Ivanka Popović ukazuje da su za nastavu na daljinu potrebna značajna sredstva i da su novu praksu studenti prihvatili sa entuzijazmom.

"Posle dužeg vremena imamo relaksirajuću situaciju – >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da fakulteti imaju osnovno institucionalno finansiranje koji obezbeđuje miran život i rad, a sa druge strane se otvara utakmica među najboljima za dopunsko finansiranje", navela je Popovićeva.
"Ono što smo uradili i što je bitno za sve aspekte delovanja, u vezi je sa akademskom čestitošću, gde smo pokazali da se Univerzitet kadar da se suoči sa problemima, da ne beži od njih", napomenula je rektorka.
Dan Univerziteta obeležava se 13. septembra u znak sećanja na početak rada Velike škole koju su 1808. godine osnovali Dositej Obradović i Ivan Jugović.
"Mi koji smo nasledili od kolega koji su prethodno vodili Univerzitet, dobili smo zadatak da ga očuvamo kako bismo još malo mogli da mu popravimo status, što se i borimo da uradimo", kaže prorektor Univerziteta u Beogradu za nastavu Petar Bulat.
Kostić: Jedino se saradnjom generacija postižu vrhoviUručena su i počasna zvanja "profesor emeritus" onima koji su se istakli naučnim i pedagoškim radom i stekli međunarodnu reputaciju.
"Sudbina univerziteta koja traje evo već hiljadama godina zasniva se na igri penjanja na leđa – jedna generacija na drugu generaciju, jedino se tako postižu vrhovi", napominje predsednik SANU Vladimir Kostić.
"Profesori su oni koji za sobom ostavljaju plodove. Sećam se reči svoga oca, 'veliki profesor je onaj koji u jednom trenutku postaje nepotreban', a to se upravo u ovom trenutku dešava sa mnom", dodaje Kostić.
I ove godine, na 212. godinu postojanja Univerziteta u Beogradu, dodeljene su nagrade studentima generacije i nagrade za najbolji naučnoistraživački rad.
"Beogradski univerzitet je matica mnogih univerziteta, koja je uspela da prenese znanje i energiju", kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.
Iz resornog ministarstva podsećaju da se zajedno sa Univerzitetom u Beogradu radi na izradi strategije obrazovanja i nauke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.