Dve hiljade plakata za jedno radno mesto

Izvor: Politika, 07.Okt.2013, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve hiljade plakata za jedno radno mesto

Uprkos zaklinjanju u departizaciju, za direktore komunalnih preduzeća u ovom gradu izabrani samo partijski podobni kadrovi, nezavisno od ispunjenja konkursnih uslova

Niš – Posle tri meseca iščekivanja u Nišu je završen izbor direktora komunalnih preduzeća i javih gradskih ustanova. Podsećamo, za 14 direktorskih fotelja u komunalnim firmama bilo je 168 prijava 81 kandidata, od kojih su se dvojica prijavila na sve konkurse.

Pre odluke o izboru najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se govorilo o sadržaju molbi priloženih uz neophodnu dokumentaciju. Objašnjavajući svoje organizacione sposobnosti, jedan od kandidata je napisao da je u proleće 2012. oborio rekord, jer je tokom kampanje za majske izbore za samo jednu noć zalepio više od 2.000 plakata političke stranke čiji je član.

Pošto je tokom leta gradska komisija najpre pregledala prijave i obavila razgovor sa onima koji su ušli u „uži izbor“, početkom septembra sačinjen je predlog Skupštini grada, koja je prošle sedmice obavila izbor.

U devet, od ukupno 14 direktorskih fotelja ostali su još prošle godine imenovani u v. d. zvanja partijski kadrovi SNS-a, SPS-a i URS-a. Na poslednjoj sednici skupštine samo je potvrđeno njihovo prošlogodišnje imenovanje za v. d. direktora po koalicionom dogovoru političkih partnera u niškoj gradskoj vlasti. Ostalih pet, rečeno je (iznenada) u sedištima njihovih stranaka pred zasedanje gradskog parlamenta, nisu zadovoljili svojim organizacionim sposobnostima i radnim angažovanjem u prethodnih godinu dana!?! Bez obzira što je samo nekoliko nedelja pre toga bar za trojicu od petorice „zamenjenih“ v. d. direktora rečeno da su odlično radili i postigli izuzetne poslovne rezultate!?!

A kada je, najzad, doneta odluka o izboru, počelo je da se otkriva ko su novi direktori, i kako su izabrani, što poslednjih dana izaziva podsmeh građana. Najviše zbog držanja pozicija u komunalnim firmama i pogaženog obećanja „da neće biti izbora partijskih i stranačkih kadrova, već stručnih i sposobnih ljudi“. Tako je u Toplani, gde se i očekivala smena dosadašnjeg v. d. direktora Milutina Ilića, jer se protiv njega vodi krivični postupak zbog pretnji novinarima, za novog rukovodioca izabran Slobodan Maksimović službenik gradske uprave i visoko pozicionirani član jedne od stranaka na vlasti. Maksimović je izabran jer za direktora Toplane „nije prošao“ Dejan Andrejević, od leta prošle godine šef kabineta niškog gradonačelnika. Kako je obrazloženo, Andrejević nije ispunjavao osnovni uslov konkursa u Toplani – tri godine iskustva na rukovodećim mestima, jer je fakultetsku diplomu stekao tek oktobra prošle godine.

Objavljivanje informacije kada je diplomirao otvorilo je pitanje kako je Andrejević uopšte mogao prošle godine u avgustu da bude postavljen za šefa kabineta gradonačelnika, gde je takođe obavezno fakultetsko obrazovanje i iskustvo!?!

No, to nije i najčudnije. Dejan Andrejević je ipak izabran za direktora. Ista komisija koja je odbacila njegovu prijavu za direktora Toplane, predložila ga je za direktora JKP za vodovod i kanalizaciju „Naisus“!?! I izabran je jer u konkursu za rukovodioca vodovoda nije traženo radno iskustvo!?!

Čudan je i za mnoge neobjašnjiv bio izbor i u gradskim ustanovama, ne samo u komunalnim firmama. Konkretno, u Galeriji savremene umetnosti stranka kojoj je pripalo to rukovodeće mesto, „u minut do 12“ promenila je predlog kandidata za direktora. Na stalnu funkciju izabran je dosadašnji v. d. direktora Milić Petrović, koji ima čak 72 godine, a 1998. godine pravosnažno je osuđen za nesavestan rad u službi kao direktor te iste galerije!?!

Toma Todorović

objavljeno: 08.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.