Dve decenije od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Izvor: RTS, 10.Okt.2015, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Polaganjem venaca na centralnom groblju u Mrkonjić gradu i na Centralnom spomen obležju obeleženo je 20 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.
Aleksandar Vulin je, zajedno sa ministrom rada i boračke politike Republike Srpske Milenkom Savanovićem, posetio majku Župića, koja je izgubila tri sina, poginulih u borbama 1995. godine, javlja Tanjug.

Ministar je tokom obraćanja naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je samo Srbija ekonomski jaka, jedinstvena, moćna garancija da se nikada više neće nekaženjeno desiti nijedan zločin nad Srbima, bez obzira gde živeli, gde trajali.
Vulin poručuje građanima Republike Srpske da se drže zajedno, jer, kako je naveo, bez jedinstvene i jake Republike Srpske, nema nade da će bilo ko od nas biti veći, cenjeniji, važniji, uspešniji.
"Bićete važni i cenjeni onoliko koliko bude cenjena Republika Srpska, ili ćete biti složni, moćni, jedinstveni, ili niko neće moći da radi za vas ono što vi treba da radite - da čuvate Republiku Srpsku", navodi srpski ministar rada.
Vulin ističe i da je 20 godina mnogo u ljudskom životu, ali u istoriji ovog naroda nije ništa.
"Samo treptaj oka. Nismo mi Srbi navikli da posustajemo i odustajemo, nisu oni koji su ovim planinama koračali pre vas i mene, pa što biste vi, što bih ja. Ako hoćemo da nas pamte, da i mi pamtimo, dajte da se učinimo vrednim pamćenja", kaže Vulin.
Prema njegovim rečima, velika je pobeda što u UN nije izglasano da su Srbi genocidan narod, što znači da su se promenila vremena, da Srbija nije ono što je bila, kao i da je to prvi put da zajedničkim delovanjem Srbije, Republike Srpske i svih njenih prijatelja u svetu, nisu uspeli da pripišu svoju istinu.
Kako kaže, narodu Jadovna, Mrkonjića, Prebilovaca, Jasenovca, najstradalnijem i najpitomijem narodu, ne stoji ta "ružna reč" genocid.
"Mislili su, nakon svih ovih godina, da je došlo vreme da najtežu i najgoru reč pripišu zauvek i da oni koji dolaze za nama, koji će nositi naša imena, da uče da su im očevi i dedovi bili narod genocida. Jedini genocidni narod", ukazuje Vulin.
Ministar podseća da je 20 godina prošlo od kada je napunjena jama bezdanica, i svaki put "kad se pomisli da je poslednja, okrenemo se iza sebe i u svakom gradu nađemo po još jedan spomenik, iz poslednjeg rata".
Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske organizovao je obeležavanje 20. godišnjice stradanja Srba u Zapadnoj Krajini, kada su jedinice Hrvatske vojske, Hrvatskog veća odbrane, Armije BiH, potpomognute NATO snagama učinili zločine protiv civilnog stanovništva.  
U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 telo žrtava, među kojima 81 civil, 97 pripadnika Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a RS i 10 žena.
U manjim grobnicama u toj opštini pronađeno je još 176 tela civila, pripadnika vojske i MUP-a Republike Srpske.
U organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske, danas je obeležena dvadesetogodišnjica stradanja Srba u Zapadnoj Krajini, 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija garant da zločini neće proći nekažnjeno"

Izvor: B92, 10.Okt.2015

Država Srbija je garant da se nikada više neće nekaženjeno desiti nijedan zločin nad Srbima, bez obzira gde živeli...Samo Srbija, jaka, ujedinjena i sa svojom Republikom Srpskom je garant toga, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin...On je, govoreći...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.