Dvadeset zahteva studenata Pravnog u Kragujevcu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Okt.2010, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeset zahteva studenata Pravnog u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - Studenti Pravnog fakulteta juče su u Kragujevcu u holu te ustanove, simbolično u pet do 12, mirno protestovali tražeći od uprave ispunjenje 20 zahteva koji se odnose, uglavnom, na finansijske i administrativne uslove obrazovanja.

"Ukoliko se naši zahtevi ne ispune u narednih nekoliko dana bićemo prinuđeni da radikalizujemo proteste", poručio je predsednik Saveza studenata i Studentskog parlamenta Stefan Vuk Milanović i rekao da su zahtevi predati upravi i dekanu tog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << fakulteta Predragu Stojanoviću. Milanović je dodao da je dekan razgovarao s predstavnicima studenata i obećao im ispunjenje njihovih zahteva, već naredne sedmice.

Zahtevi studenata su - veći broj rata za školarine, bezuslovni upis četvrte godine, smanjenje cene prijave ispita van roka za prijave, dva ispitivača na svim predmetima za studente koji studiraju po Bolonjskoj deklaraciji.

Oni traže i oslobađajuće kolokvijume i bodovanje predispitnih obaveza na drugoj godini akademskih studija, "mirovanje" školarina za studente koji su upisali tekuću školsku godinu do njenog završetka, izjednačavanje cene promene ispitivača za sve studente, redovne konsultacije po utvrđenoj satnici, poštovanje satnice od strane svih profesora.

Studenti, takođe, traže efikasniji rad studentske službe i isticanje datuma ispita 15 dana pre polaganja, radno vreme čitaonice do ponoći, ponovno osnivanje pravne klinike. Traži se i obavezno isticanje ispitnih pitanja na sajtu fakulteta, vraćanje kancelarije studentskom parlamentu na korišćenje, kao i toj organizaciji dozvoliti da koristi računare, skenere, štampače i projekte, organizovanje predavanja i vežbi za studente na smeru Nacionalna bezbednost.

Zahtevi su i aktivnosti u domentu studentskog organizovanja poput tribina, putovanja, studentskih žurki, sportskih turnira, koje isključivo sada organizuje Studentski parlament, vraćanje studentškog bifea na upravljanje studentskoj organizaciji, kao i redovne žurke u holu fakulteta i poboljšanje sanitarnih uslova.

Protest studenata, koji je trajao pola sata, protekao je bez incidenata, uz muziku grupe Beogradski sindikat, vuvuzele i pištaljke.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.