Dva veka moderne srpske diplomatije(VIDEO)

Izvor: S media, 07.Maj.2011, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva veka moderne srpske diplomatije(VIDEO)

Razumevanje prošlosti ključno za diplomatsko delovanje Srbije u sadašnjosti i budućnosti, poručio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić povodom početka obeležavanja dva veka moderne srpske diplomatije.

Ministarstvo spoljnih poslova danas je počelo obeležavanje dva veka postojanja moderne srpske diplomatije, a ministar Vuk Jeremić tim povodom je poručio da je razumevanje prošlosti ključno za diplomatsko delovanje Srbije u sadašnjosti i

budućnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Namera nam je da izvučemo pouke od značaja za sadašnjost i budućnost položaja Srbije u regionu, Evropi i svetu", poručio je Jeremić na debati "Srpska diplomatija - juče danas sutra" održanoj u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je istakao i da je od samog početka postojanja srpske države njena stabilnost i napredak u mnogome zavisili od njenih odnosa sa svetom.

"Sudbina našeg naroda često je bila u rukama onih koji su osmišljavali i sprovodili njenu spoljnu politiku", kazao je ministar.

Podsećajući na dogadjaje iz istorije srpske diplomatije Jeremić je ukazao da sudbina malih zemalja umnogome zavisi od razumevanja svetskih prilika i umeštnosti diplomatije da se njima prilagodi.

"To možda najbolje ilustruju godine 1945 i 1989, trenuci tektonskih pomeranja u svetu. 1945. godine medjunarodne politike su dobro ocenjene i napravljeni su dobri izbori. 1989 godine, upravo obrnuto. U oba slučaja rezultati tog delovanja imali su dalekosežne posledice po državu i narod", naveo je Jeremić.

UN: Sledeće nedelje o trgovini organima

Jeremić u Brazilu: Izvaredni odnosi

Uzajamna podrška Srbije i Kine (VIDEO)

Današnja panel diskusija samo je jedan u nizu dogadjaja kojim će tokom ove godine biti obeleženo dva veka postojanaj srpske diplomatije.

Za početak postojanaj srpske diplomastke službe uzima se 1811. godina kada je Srbija dobila prvog minista spoljnih dela, a to je bio Miljko Radonjić.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.