Dugo pešačenje narušava zdravlje dece migranata

Izvor: RTS, 11.Sep.2015, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugo pešačenje narušava zdravlje dece migranata

Posle nekoliko hiljada pređenih kilometara, izbeglicama je vrlo često potrebna medicinska pomoć. Među njima je sve više mališana koji su umorni i iscrpljeni od puta. Zbog dugotrajnog pešačenja i loših vremenskih uslova, sve češće im stradaju stopala, noge, stomak, pluća. Poslednjih nedelja, traže pomoć i prestoničkih pedijatara.
Zavoji na nogama, posekotine i rane na stopalima – tako najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izgledaju noge dece izbeglica kada stignu u Srbiju.

Majke dece kažu da moraju da beže, jer je rat, da su deca umorna, bole ih noge, ali moraju sve to da izdrže.
"Imam troje dece. Noge su im povređene, jer su pešačili bosi", kaže izbeglica.
Međutim, to nije jedino što ih muči.

"Sada sve češće dolaze deca, sa temperaturama", kaže Aleksandar Jovanović, internista Vojne bolnice u Nišu.
Zbog ovih tegoba, pojedini roditelji doveli su decu i u prestoničke dečje klinike. Na primer, od početka godine u Institutu za majku i dete pregledano je 58 dece, hospitalizovano 14, a operisano dvoje.
"Čak nekoj deci nismo mogli da uzmemo podatke, da li nemaju dokumenta ili ne žele da daju – ne znamo. Problem jezika postoji. Imamo kolegu koji ima gene sa tog prostora, pa nam pomaže u prevođenju. Dovijali smo se i snalazili, medicina je univerzalna i problemi su univerzalni", kaže direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Radoje Simić.
Za šest meseci, pregledano je 66 malih pacijenata u Tiršovoj.
"Nešto veći broj je od avgusta i to su bile stomačne tegobe, koje su rešavane u našoj ambulanti. Promene na koži, respiratorne infekcije. Ono što je naš utisak jeste da su oni dobro organizovani, obično dođu u grupi od 2-4. Uvek je sa njima prevodilac", kaže Nevena Jovičić sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.
Mokra odeća, promrzli prsti – tako ovih dana izgledaju mališani u prestoničkim parkovima. Jesen je na pragu, pa će se loše vreme tek odraziti na njihovo zdravlje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PREKO POLA SVETA BOSI Dugo pešačenje narušava zdravlje dece migranata

Izvor: Blic, 11.Sep.2015

Posle nekoliko hiljada pređenih kilometara, vrlo često izbeglicama je potrebna medicinska pomoć. Među njima je sve više mališana koji su umorni i iscrpljeni od puta...Zbog dugotrajnog pešačenja i loših vremenskih uslova, sve češće im stradaju stopala, noge, stomak, pluća. Poslednjih nedelja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.