Dug za struju – na rate

Izvor: BKTV News, 24.Feb.2013, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug za struju – na rate

Odloženo donošenje novog tarifnog sistema po kome bi cena noću potrošene struje bila znatno skuplja nego do sada.
Vlada Srbije usvojila je juče predlog Uredbe o energetski zaštićenom kupcu kojom će socijalno ugroženi građani imati pravo na besplatne kilovat-sate i gas. Predviđeno je da se uredba primenjuje od 1. juna 2013. godine što će omogućiti ravnopravan tretman svih ugroženih kategorija. Polazi se od toga da bi određene kategorije stanovništva mogle da ostvare pravo na >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << besplatne kilovat-sate odmah po donošenju uredbe, a drugi tek pošto podnesu zahtev.
Uredbom je utvrđen gornji limit za potrošnju struje i gasa koji će biti plaćen socijalno ugroženim potrošačima. S tim što će potrošači koji budu trošili više od dozvoljenog limit izgubiti kategoriju socijalno ugroženog potrošača i pogodnost koju mu omogućava socijalna karta.
Upravni odbor Elektroprivrede Srbije doneo je juče odluku o osnivanju privrednog društva za snabdevanje strujom krajnjih kupaca „EPS snabdevanje” sa sedištem u Beogradu. Ovom odlukom ispunjavaju se odredbe Zakona o energetici i zaključak vlade čime se stiču uslovi za reorganizaciju EPS-a.
Na osnovu odluke vlade članovi UO EPS-a usvojili su odluku o regulisanju starog duga za struju, koja podrazumeva reprogram starog duga uz otpis zatezne kamate obračunate tokom 2012. godine.
Odluka se odnosi na sve kupce – domaćinstva i privredu.
Uslov za sporazum o reprogramu je da kupac, koji je 31. decembra 2012. godine imao dug za utrošenu električnu energiju, podnese zahtev od 1. do 31. marta i da pre toga izmiri dospele obaveze iz 2013. godine do zaključenja sporazuma.
Reprogram duga se odobrava u roku od tri do 24 mesečne rate, zavisno od visine duga. Domaćinstvima s dugom do 10.000 dinara biće omogućen reprogram na tri, a onima sa većim dugom biće odobrena otplata od šest do 24 rate.
Jedan od uslova za ispunjenje sporazuma o reprogramu je da kupac u periodu otplate reprogramiranog duga uredno izmiruje tekuće obaveze. U slučaju, objašnjavaju u EPS-u, da kupac i posle upozorenja ne izmiri dve uzastopne rate reprograma ili kasni sa izmirivanjem tekuće mesečne obaveze, smatraće se da je sporazum raskinut i obračunaće se celokupan dug sa obračunatom kamatom na način koji bi se primenio u slučaju da sporazum nije zaključen, kategorični su u EPS-u.
Na jučerašnjoj sednici nije se raspravljalo o novom tarifnom sistemu, po kome je noćna struja trebalo da bude tri, a ne četiri puta jevtinija od dnevne kao što je to bilo do sada. Takođe se nije razgovaralo ni od smanjenju granice za ulazak u crvenu zonu sa sadašnjih 1.600, na 1.200 kilovat-časova. Tim je i Agencija za energetiku Srbije odložila najavljeno objavljivanje takvog predloga.
Razlog za to je što Uredbom o energetski zaštićenom kupcu koju treba da usvoji vlada, nisu obuhvaćena domaćinstva koja se greju na struju.
Izvor: Politika
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.