Duboke čizme, pa među građane

Izvor: Danas, 11.Nov.2015, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duboke čizme, pa među građane

Građani su željni i prilike da i oni nešto kažu o najezdi sumnjivih diploma, padu helikoptera, cenzuri ili autocenzuri, o kampanji protiv Saše Jankovića, o Srebrenici, o bivšem režimu, o Borisu Tadiću, Kosovu, o tome da li će ikada više biti "Utiska nedelje". Svako drugo pitanje Zoranu Kesiću u Šapcu, u neformalnom druženju sa građanima, bilo je da li će biti zabranjena emisija "24 minuta".

Ovo kaže novinar iz Šapca Nenad Kulačin, koji već šest meseci po Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << organizuje tribine "Svež vazduh" i "Razvedravanje", na kojima gostuju mnoge javne ličnosti, novinari i analitičari, koje često nemamo šanse da vidimo u emisijama na najvećim elektronskim medijima. Od Olje Bećković do Jova Bakića i Srbijanke Turajlić.

- "Svež vazduh" nastao je kao i mnoge dobre stvari - sasvim slučajno. Na regionalnoj Televiziji Šabac počeli smo da emitujemo emisiju Pres plus, u kojoj su nam gosti bili šabački novinari, oni koji rade za lokalne medije i dopisnici pisanih i elektronskih medija iz prestonice. Onda smo odlučili da krenemo da jednom mesečno organizujemo dolazak gostiju iz Beograda sa kojima smo snimali emisije. Kada su već odlučili da dođu do nas, bilo je normalno da organizujemo i tribinu na kojoj bi pružili priliku građanima Šapca da neposredno čuju šta o aktuelnim problemima i situacijama u društvu misle neki od ljudi koji godinama analiziraju srpsku društvenu stvarnost. A priznaćete da je u značajnoj meri smanjena mogućnost da te ljude, polemike, kritike i stavove, vidimo kako na "velikim" medijima, tako i u lokalnim sredinama - kaže Kulačin.

Ideja je bila da organizacijom serije tribina "Svež vazduh" pokuša da omogući građanima da neposredno čuju šta o aktuelnoj situaciji u zemlji misle novinari, profesori, stručnjaci iz raznih oblasti, ali i da o važnim stvarima, pred njima, i građani iznesu svoj stav. To su u velikoj meri interaktivni skupovi, na kojima se mnogo toga čuje što i nije po volji svima u publici. Tome takve tribine i treba da služe, kaže sagovornik Danasa.

"Svež vazduh" je sada već prevazišao početnu ideju, i počeo je da se širi Srbijom.

- Već smo organizovali seriju tribina pod nazivom "Razvedravanje" u Trsteniku, divnom mestu sa još divnijim ljudima, i to u prepunoj sali Većnice. Tribine su trajale više od 90 minuta uz mnogobrojna pitanja i reakcije. Čini mi se da su se svi politički činioci u Srbiji, kako vlast tako i opozicija, umnogome otuđili od običnog sveta, a upravo taj svet željan je informacija. Sećam se da je jednom prilikom pokojni Vladan Batić, kada je kritikovao salonske političare, rekao kako je potrebno uzeti duboke čizme i krenuti po Srbiji i razgovarati sa ljudima. I ono što je najvažnije, Beograd je naša prestonica i donosi najviše glasova, ali Beograd nije cela Srbija. To kaže čovek koji je iz Beograda, a sada radi u jednom od najlepših i najorganizovanijih gradova u Srbiji - u Šapcu - objašnjava Kulačin.

Svi pristali da dođu

Ono što je na mene ostavilo veliki utisak jeste to je što koga god da smo zvali, pristao je da dođe. Niko nije rekao da ne može, da ne želi. Nismo uspeli da sve njih organizujemo, ali ne odustajemo - kaže Kulačin.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.