Dualno preduzetničko obrazovanje snažno napreduje

Izvor: RTS, 05.Avg.2017, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dualno preduzetničko obrazovanje snažno napreduje"

Savetnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kaže za RTS da je karavan "Duh mladosti", koji promoviše preduzetništvo i dualno obrazovanje, ozbiljan zadatak ministarstva poveren mladim ljudima. Navela je da je od 1.800 mesta na 19 dualnih obrazovnih profila, 1.500 mesta popunjeno u prvom i drugom upisnom krugu.
Gabrijela Grujić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasila da je karavan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Duh mladosti" početkom jula krenuo na put kroz 33 grada.

"Energija mladih ljudi na trgovima mnogo gradova i opština širom Srbije, mnogo mladih, mnogo roditelja, mnogo pametnih pitanja i nadam se da je tim iz Ministarstva prosvete, Privredne komore Srbije, ali i lokalnih poslodavaca i partnera uspeo da odgovori na sva pitanja koja naša mlade zanimaju", kaže Grujićeva.
Ukazala je da se najčešće pitanja odnose na prednosti nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja.
"Svedoci smo da se naša deca, na primer, sa pojmom istraživanja susreću tek na fakultetima, a mi sada sprovodimo reformu još od osnovne škole da se naša deca susreću sa pojmom kreativnosti, kritičkog mišljenja, istraživanja, inovativnosti, formiranja timskog duha kod mladih još od osnovne škole i da je to najvažniji deo našeg vida obrazovanja i naravno učenje kroz rad u kompanijama, društvenu odgovornost kompanija koje su otvorile svoja vrata", tvrdi Grujićeva.
Istakla je da je od 1. septembra u školama 19 dualnih obrazovnih profila, kao i da je veliko interesovanje mladih.
"Moram da kažem da smo jako zadovoljni i da nismo uopšte očekivali ovakav odziv mladih zbog toga što smo otvorili otprilike 1.800 mesta, a 1.500 mesta je popunjeno u prvom i drugom krugu za ovih 19 dualnih profila", objasnila je Grujićeva.
Naglasila je da su novim planom upisa prepoznata još 43 profila koja u narednom periodu moraju biti modernizovana u skladu sa dualnim modelom učenja.
"Dualno preduzetničko obrazovanje zaista snažno napreduje, to je model koji je model izbora, ali su naši mladi prepoznali da je znanje zapravo vrednost, da je obrazovanje kvalitet, ali da su posvećenost struci i struka ispred svake titule", istakla je Grujićeva.
Karavan "Duh mladosti" završava se u Beogradu, a Grujićeva kaže da pored promocije nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja promoviše i sport.
"Počeli smo od Zrenjanina, završavamo u Beogradu. Ja moram da naglasim da u okviru ovog karavana pored promocije nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja imamo i promociju sporta, u okviru nastave naše dece imamo aktuelnu zgib zonu, gde naši mladi i svi predstavnici lokalnih samuoprava ukoliko urade najveći broj zgibova osvojiće teren za svoj grad ili svoju opštinu", zaključila je Grujićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.