Dualno obrazovanje šansa za brže zaposlenje

Izvor: RTS, 12.Sep.2016, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualno obrazovanje šansa za brže zaposlenje

Najavljujući nedelju koja je posvećena dualnom obrazovanju predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da je neophodno kvalitetno povezivanje obrazovnog i privrednog sistema.
Marko Čadež je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da je osnov za kvalitetan razvoj privrede da imamo u vidu koji su stručni kadrovi privredi potrebni, a da model dualnog obrazovanja tome doprinosi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Taj model prvi put uvodimo. Imamo podršku švajcarske, austrijske i nemačke vlade, ali nema modela koji možemo prekopirati", kaže Čadež.
Navodi da u pilot projektu dualnog obrazovanja učestvuje oko 50 kompanija, kao i da je ove godine 511 učenika upisalo razrede koji su obuhvaćeni tim projektom.
"Postoji interesovanje i privrede i školstva. Nije lako sprovesti model dualnog obrazovanja jer imamo oko 230 obrazovnih profila", smatra Čadež.
Ističe da je suština da se pilot projektom razvije sistematski odnos države i privrede, kao i komunikacija između onoga što je privredi potrebno i obrazovnog sistema.
"Posle prvih sastanaka sa ministrom prosvete video sam da je prioritet u ovom mandatu približavanje privrede i obrazovnog sistema", ukazao je Čadež.
Najavljujući osnivanje Poslovne akademije, Čadež je napomenuo da je menjanje obrazovnog sistema proces.
"Bitno je da krenemo u realizaciju Poslovne akademije kako bi ljudi koji su izgubili posao mogli da se prekvalifikuju u obrazovne profile sa kojima mogu da nađu radno mesto", naglašava Čadež.
Očekuje da će Poslovna akademija početi sa radom u martu sledeće godine.
Predsednik Privredne komore Srbije naveo je da će se nedelja dualnog obrazovanja obeležiti predavanjima, ali i promovisanjem takvog sistema obrazovanja kod roditelja i dece.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.