Dualno obrazovanje - bitka našeg života

Izvor: Akter, 09.Feb.2016, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualno obrazovanje - bitka našeg života

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je danas da je bitka za dualno obrazovanje "bitka našeg života"

Čadež je naglasio da je izuzetno važno da Srbija uvede ovaj model, kako bi spremala mlade za evropsko tržište rada koje broji pola miliona ljudi.

"Dualno obrazovanje nije važno samo zato što se taj model pokazao kao uspešan u pojedinim zemljama, već i zato što je stopa nezaposlenih u kategoriji mladih u tim zemaljama niža i što, uvođenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << dualnog obrazovanja, bijemo najvažniju bitku u životu - za našu decu", naglasio je Čadež na Austrijjskom poslovnom krugu u Beogradu.

Prvi čovek PKS je naglasio da moramo da mislimo za koga obrazujemo svoju decu, a obrazujemo ih, kazao je, za budućnost, za tržište rada ne samo u Srbiji nego i u EU.

"Evropsko tržište rada broji oko 500.000 ljudi, i ne smemo da izgubimo ovu bitku", poručio je on, ističući da Srbija mora da uvede model dualnog obrazovanja.

Čadež je rekao da, ukoliko sada ne krenemo da rademo na tome, biće teško i da razvijamo privredu i da rastemo.

Prema njegovim rečima, ta potreba je prepoznata, i od strane evropskih partnera i Vlade Srbije, pa se ulažu napori da se obrazovni profili razvijaju na onaj način na koji privreda traži.

Čadež se zahvalio austrijskoj komori što podržava srpsku komoru da postane moderna, navodeći da sarađuje s kolegama iz Austrije nešto više od godinu dana.

"Za to vreme, uspeli smo u mnogim stvarima, da optimizujemo i racionalizujemo našu organizaciju i da budemo aktivniji u pružanju usluga za našu poslovnu zajednicu", rekao je Čadež.

On je naveo da je PKS, međutim, na početku puta, te da pred srpskom komorom predstoji još mnogo rada.

 "Nije stvar ni samo u tome da bolje organizujemo komoru iznutra , već i da unapređujemo usluge koje pružamo kompanijama, kao i predstavljanje biznisa pred vladom, ministarstvima, i u inostranstvu", rekao je Čadez.Upitan koliko privrednicima smetaju predstojeći izbori, budući da često govore kako im je potrebna politička stabilnost, Čadež je rekao da ne vidi da smetaju.

"Komentar koji sam dobio od privrednika jeste zaista da im je potrebna stabilnost, i oni očekuju stabilnost na duži period, kada bi Srbija trebalo da sprovede još reformi, bitnih, strukturnih. Oni ne komentarišu negativno i ne smatraju da će izbori dovesti do nestabilnosti, već da će se na takav način ući u stabilniji period”, rekao je Čadež i zaključio da su u ovom trenutku najbitnije reforme, kao i da spremni uđemo u EU.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.