Država oporezuje humanitarne akcije

Izvor: B92, 17.Nov.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država oporezuje humanitarne akcije

Beograd -- Humanitarne akcije u Srbiji nisu oslobođene poreza. Oporezivanje neophodno kako bi se izbegle zloupotrebe, kažu u Ministarstvu finansija.

Pošto se u javnosti digla velika prašina, prekinuto je naplaćivanje PDV-a na SMS poruke za pomoć Kraljevu.

A u međuvremenu se oglasilo i Udruženje banaka Srbije sa preporukom svim bankama da se odreknu provizije kada primaju uplate za pomoć Kraljevu. Ova akcija je postala izuzetak, jer inače, humanitarni programi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i akcije u Srbiji najčešće nisu oslobođeni poreza.

Čak i na hranu koja se u narodnim kuhinjama deli najsiromašnijim građanima Srbije, država naplaćuje PDV.

Državna kasa puni se praktično od svake donacije koja stigne u Crveni krst, pa čak i one koju sama prosledi ovoj instituciji, kaže predstavnik Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović.

"Pojedinačni artikli imaju različite stope PDV-a, od 8 do 18 posto, tako da je konkretno u određenim programima, recimo na nivou od sredstava od 50 miliona zahvatanja budu i do 9 miliona”, navodi on.

"Ali to su prosto rešenja koja su zakonska što ne znači da Crveni krst Srbije nije u određenim slučajevima i situacijama se obraćao nadležnim državnim organima i ministarstvima sa namerom da se sredstva umanje ili da se prosto napravi neka vrsta izuzetka. Prosto se nisu stekli uslovi da se jedna takva situacija realizuje pozitivno”, kaže Miladinović.

Poreza su jedino oslobođeni pojedini međudržavni programi, koji su posebnim sporazumima izuzeti. A kako izgleda državna stimulacija humanitarnih projekata, slikovito se može opisati i na primeru projekta izgradnje sigurniih kuća, Fonda B92.

U ovom trenutku izgrađeno je ili se završava pet sigurnih kuća čija vrednost iznosi oko 700.000 evra. Vrednost PDV-a koji će biti plaćen državi za ovaj projekat biće preko 100.000 evra, a od tog iznosa mogla bi da se izgradi još jedna kuća.

Tako otprilike izgleda poreska polizika države Srbije. Državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić nudi i obrazloženje.

"Ukoliko neko da novčani prilog za izgradnju sigurne kuće u bilo kom iznosu, tu nema nikakvog poreza. Kada onaj ko je organizovao akciju prikupi novac i ode da kupi materijal za izgradnju sigurne kuće, tada se normalno plaća porez”, objašnjava on.

"Jer da nije toga bilo bi zaista mnogo zloupotreba i naravno zakon nije dozvolio mogućnost da bude oslobođenja poreza prilikom kupovine materijala i izgradnje sigurnih kuća”, kaže Đidić.

Prakse izuzeća humanitarnih akcija od plaćanja PDV-a gotovo da i nema. A olakšice, koje postoje, simbolične su i ne važe za sve, kaže menadžer akcija B92 Gordan Paunović.

"Ono što je u ovom trenutku problem u Srbiji je što su te stope jako niske - ta stopa je 2,5 odsto – i što je ona ograničena na određene vrste davanja, znači davanja koja idu u sport, u kulturu i u verske svrhe, znači crkvi, dok recimo nešto što je u domenu ljudskih prava i socijale uopšte nije obuhvaćeno ovim zakonom", objašnjava on.

Nevladine organizacije su više puta od države tražile promenu poreske politike za humanitarne akcije. Takva inicijativa do sada nije ozbiljno shvaćena, a jedno od obrazloženja na koje se država poziova su moguće zloupotrebe.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Telenor ne naplaćuje porez na humanitarni SMS za Kraljevo

Izvor: Blic, 18.Nov.2010, 18:50

Kompanija Telenor od danas ne naplaćuje porez na poziv humanitarnog broja 1003 za pomoć Kraljevu. ..Kako se navodi u saopštenju, odluka o tome doneta je nakon prijema dopisa Ministarstva finansija Srbije o oslobađanju od plaćanja poreza na humanitarne brojeve...Pripejd korisnicima koji su poslali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.