Država mora da spreči monopol NIS-a od 2011.

Izvor: Blic, 09.Sep.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država mora da spreči monopol NIS-a od 2011.

Kada 1. januara 2011. godine bude otvoreno tržište naftnih derivata, benzin bi u maloprodaji odmah mogao da pojeftini za 10 odsto, odnosno desetak dinara. Ipak, kako će tržište od nove godine izgledati u najmanju ruku je neizvesno, tvrde upućeni.

Privatni naftaši žele da sklope trogodišnji ugovor sa Naftnom industrijom Srbije po kome će derivate kupovati samo od ove kompanije. Drugima, koji budu rešili da ga uvoze od stranaca, ograničenje će predstavljati nedostatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odgovarajuće infrastrukture za skladištenje goriva. Zbog svega ovoga čini se da će neka vrsta monopola biti nastavljena i posle 2011. godine. Jer NIS i mali privatnici zajedno imaju skoro hiljadu pumpi, od nešto više od 1.200 koliko ih je ukupno u Srbiji!

Jedina vest koja može da ohrabri jeste činjenica da će ove dve strane, kada i ako zaključe pomenuti sporazum, morati da to prijave Komisiji za zaštitu konkurencije kako bi ga ona odobrila. Dijana Marković-Bajalović, predsednica komisije, u izjavi za „Blic" kaže da sve zavisi od toga da li bi taj sporazum uticao ograničavajuće na konkurenciju.

- To bismo onda razmotrili. Ali ne bih se sada izjašnjavala jer ne znam detalje i ne znam da li oni stvarno zajedno zauzimaju 80 odsto tržišta. Ipak, komisija bi bila nadležna da takav ugovor odobri ili ne odobri - ističe Marković-Bajalović.

Uredba o zabrani uvoza naftnih derivata uvedena je kako bi se NIS zaštitio od konkurencije, odnosno kako bi rafinerije u Pančevu i Novom Sadu dobile na vremenu da se modernizuju i počnu da proizvode goriva evropskih standarda. Zvanično prestaje da važi 1. januara 2011. godine.

Opširnije pročitajte u izdanju za petak, 10. septembar 2010.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država mora da spreči monopol NIS-a od 2011.

Izvor: S media, 09.Sep.2010

Kada 1. januara 2011. godine bude otvoreno tržište naftnih derivata, benzin bi u maloprodaji odmah mogao da pojeftini za 10 odsto, odnosno desetak dinara. Ipak, kako će tržište od nove godine izgledati u najmanju ruku je neizvesno, tvrde upućeni...Privatni naftaši žele da sklope trogodišnji...

Nastavak na S media...

Monopol i posle NIS-a!?

Izvor: MojAuto, 10.Sep.2010, 17:53

Kada 1. januara 2011. godine bude otvoreno tržište naftnih derivata, benzin bi u maloprodaji odmah mogao da pojeftini za 10 odsto, odnosno desetak dinara. Ipak, kako će tržište od nove godine izgledati u najmanju ruku je neizvesno, tvrde upućeni. Privatni naftaši žele da sklope trogodišnji...

Nastavak na MojAuto...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.