Drugi upisni rok na fakultetima

Izvor: S media, 31.Avg.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi upisni rok na fakultetima

Drugi upisni rok na državnim fakultetima u Srbiji, na kojima je posle julskog konkursa ostalo oko 5.000 slobodnih mesta, trajaće od sutra do 19. septembra.

U septembarskom roku mogu se upisati i državljani Srbije koji su srednju školu završili u inostranstvu i nostrifikovali potrebna dokumenta, i to preko kvote predvidjene za upis, do dva odsto.

Prijave se predaju 1. i 2. septembra, prijemni ispiti biće održani 3. 4. i 5. septembra, konačne rang liste istaknute >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 10, a upis će početi 14. septembra.

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu ostalo je 1.594 mesta za osnovne akademske studije, od čega 540 budžetskih i 1.054 za samofinansirajuće brucoše.

Mesta ima na Elektrotehničkom, Mašinskom, Rudarsko-geološkom, Saobraćajnom, Poljoprivrednom, Šumarskom, Pravnom, Pravoslavnom, Filološkom, Učiteljskom, Veterinarskom, Medicinskom i na gotovo svim fakultetima sa grupacije prirodno-matematičkih nauka.

Na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu za drugi upisni rok ostalo je više od 1.600 mesta, Univerzitet u Kragujevcu moći će da upiše još 350 brucoša, dok je u Nišu ostalo više od 1.000 mesta.

Na fakultetima Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, može se podeliti još 560 indeksa, a na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru blizu 80 indeksa.

Ministarstvo prosvete i Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta upozoravaju buduće brucoše da provere koje su visokoškolske ustanove akreditovane, jer će se ubuduće priznavati diplome samo onih fakulteta koji su dobili dozvolu za rad.

Ukoliko se dogodi da fakultet koji su upisali ne dobije licencu, rešenje je da studenti predju na akreditovani fakultet sa sličnim studijskim programom. Spisak akreditovanih univerziteta, fakulteta i studijskih programa koji su dobili dozvolu za rad, akt upozorenja ili su u procesu akreditacije, objavljen je na sajtu Komisije.

U toku je peti, poslednji ciklus akreditacije, za koji su se uglavnom prijavili privatni univerziteti. Jedini do sada akreditovani privatni univerzitet je beogradski "Singidunum", a od univerziteta čiji je osnivač država, akreditacije su dobili svi osim Univerziteta umetnosti u Beogradu, koji je dobio akt upozorenja i Vojni univerzitet u osnivanju, trenutno u postupku akreditacije.

Istovremeno, brucoši mogu od 1. do 15. septembra konkurisati za smeštaj u studentske domove, dok studenti starijih godina dokumentaciju treba da predaju do 30. septembra.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.