Izvor: Glas javnosti, 24.Feb.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drastično manje beba na Kosovu

PRIŠTINA - U poslednjih 10 godina na Kosovu je za 27,9 odsto smanjen broj novorođenčadi, odnosno godišnje se rađa 11.000 dece manje, podaci su Ginekološko-akušerske klinike KBC Kosova.

Direktor te klinike Šefćet Ljuljaj izjavio je da su to podaci na osnovu evidencija te i privatne klinike "Linđa", u kojima se obavlja oko 95 odsto svih porođaja, prenosi današnji Zeri.

- Mi idemo ka minimumu rađanja dece. Svake godine opada broj beba - kaže Ljuljaj.

Analitičar >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << demografskih kretanja Rifat Bljaku smatra da su to tačni podaci i ističe da se taj fenomen mora sveobuhvatno istražiti. Prema njegovim rečima, taj trend je u suprotnosti sa trendovima ekonomskog i ukupnog razvoja Kosova.

- Poslednjih godina bilo je velikih promena u načinu života, broju brakova, organizaciji i strukturi porodice. Velika migraciona kretanja unutar i van Kosova su sigurno uticala na broj porođaja. S druge strane, na to mogu da utiču i nivo prosvećenosti, odlaganje stupanja u brak, čuvanje radnih mesta ili zapošljavanje kod žena - kaže Bljaka.

Razliku ce te naci u porodilistima u srpskim gradovima van KIM-a....

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.