Dragiša Cvetković, patriota ili izdajnik

Izvor: Politika, 23.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragiša Cvetković, patriota ili izdajnik

Sredinom maja biće premijerno prikazan film „Pravo na istinu” o nekadašnjem novinaru, odborniku i gradonačelniku Niša, narodnom poslaniku, ministru i predsedniku vlade Kraljevine Jugoslavije

Niš – Za dvadesetak dana, biće premijerno prikazan dokumentarni film o jednom od najpoznatijih Nišlija u istoriji grada – Dragiši Cvetkoviću. Scenario za film „Pravo na istinu” napisao je Stevan Jovičić, na osnovu knjige Nišlije Vidosava Petrovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Dragiša Cvetković – s njim samim”, a režiser je Jovica Krstić.

– Film govori o tragičnim događajima, koji su duboko obeležili savremenu istoriju našeg naroda, otkriva do sada nepoznate a značajne okolnosti i činjenice. Dragiša Cvetković, nekadašnji ministar i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, bio je potpisnik protokola o pristupanju zemlje Trojnom paktu, a bez sudske odluke proglašen je ratnim zločincem. Poneo je veliki deo odgovornosti za tok i zbivanja u Drugom svetskom ratu, ali, da li je zaista i bio izdajnik, sami će zaključiti gledaoci „Prava na istinu” – kaže za „Politiku” Jovica Krstić.

– Cvetković je pre rata bio novinar, potom odbornik u niškoj skupštini a kao gradonačelnik uspeo je da između dva svetska rata orijentalni Niš pretvori u moderan evropski grad. Bio je i narodni poslanik, ministar vera, potom i ministar zdravlja i socijalne politike, ali i ministar unutrašnjih dela, posle čega je izabran i za predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije. Okrivljen je za izdaju zemlje jer je po odluci Krunskog saveta potpisao protokol o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu – ističe Krstić, naglašavajući da je Cvetković nakon kapitulacije naše zemlje odbio bilo kakvu saradnju sa Nemcima i vladom Milana Nedića.

– Godine Drugog svetskog rata Cvetković je proveo u kućnom pritvoru u Niškoj Banji, a u tom periodu je dva puta hapšen i zatočen u beogradskom logoru Banjica. Posle rata, iako nije sarađivao sa okupatorom, o njemu se govorilo kao o korumpiranom ministru i izdajniku. Nikada mu nije suđeno, a ipak je osuđen – napominje režiser Jovica Krstić.

Dragiša Cvetković (rođen 1893) preminuo je u Parizu, 1969. godine. Grad Niš je lane jednu od glavnih ulica nazvao njegovim imenom. Jednočasovni dokumentarni film, koji će premijerno biti prikazan u Nišu i Beogradu, snimljen je odlukom Gradskog saveta za kulturno stvaralaštvo uz finansijsku pomoć grada i niške opštine Medijana.

Toma Todorović

[objavljeno: 24/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.