Izvor: Blic, 04.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Stojković: 'Leskovac će biti moja naučna baza'

Dr Stojković: 'Leskovac će biti moja naučna baza'

Prof. dr Miodrag Stojković, prvi evropski naučnik koji je klonirao ljudske embrionalne ćelije, rodom iz Leskovca, izabran je juče za gostujućeg profesora na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. 'Petog februara biće 15 godina kako sam otišao iz moje zemlje i sada samo čekam da bude gotova kuća u Leskovcu pa da to postane baza za moja istraživanja, pošto smatram da je za takva istraživanja važno ko će da ih radi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a ne gde', rekao je Stojković.

- Dragi zemljaci, ne mogu da opišem kako se osećam ovde, među svojima. Za mene je to ogromna čast, sada gostujući profesor, a nadam se uskoro i vaš saradnik - rekao je Stojković okupljenim stručnjacima i zatim održao predavanje 'Mesto embrionalnih matičnih ćelija u modernoj medicini', odnosno prezentovao otkrića do kojih je došao tim stručnjaka s njim na čelu, na Univerzitetu u Nju Kastlu.

- Terapijsko kloniranje nema za cilj stvaranje novog bića već proizvodnju ćelija koje nude specijalan izbor - koju degenerativnu bolest želite da proučite, dijabetes, Alchajmera, srčane, nervne bolesti itd. To je naučna fantastika - istakao je Stojković.

Vodeći svetski stručnjak u proučavanju matičnih ćelija trenutno radi u Centru za istraživanja u Valensiji a nada se da će u skorije vreme svoj rad moći da nastavi i u Srbiji.

- Najviše od nas Srba zavisi kada će to biti. Zakon koji će ova istraživanja, nadam se, podupreti, već je u pripremi, koliko znam. Još da bude gotova skromna kuća u Leskovcu, buduća baza za ova istraživanja i sve je spremno. Što se mene tiče, ja bih voleo što pre da dođem - rekao je Stojković. J. Subotić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.