Dovoljno novca za siromašne u 2012. godini

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2012, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno novca za siromašne u 2012. godini

BEOGRAD - Isplata svih socijalnih davanja tokom 2012. godine biće redovna, a posebna sredstva iz budžeta biće izdvojena za pomoć najsiromašnijem stanovništvu i nerazvijenim opštinama u Srbiji, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i specijalne politike ukazao je da je u 2011. godini porastao broj siromašnih stanovnika u Srbiji, pa mesečno ima oko 1.300 novih korisnika socijalne pomoći. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

"Biće obezbeđeno oko 370 miliona za nastavak rada narodnih kuhinja u 73 opštine u kojima je ta usluga uspostavljena. Imamo u vidu da nisu sve lokalne samouprave u mogućnosti da finansiraju redovno funkcionisanje tih usluga", kazao je Martinović.

Oko 160 do 170 miliona dinara biće utrošeno za pakete prehrambenih i higijenskih proizvoda u 105 najugroženijih opština. Biće podeljeno oko 45.000 paketa.

"To je pomoć namenjena onima kojima su nedostupne narodne kuhinje, jer žive u seoskim sredinama. To će biti jedan oblik zbrinjavanja ugroženih", kazao je Martinović.

Tokom ove godine nerazvijene opštine dobiće i 200 miliona dinara za sprovođenje pojedinih usluga socijalne zaštite koje nisu u mogućnosti da same finansiraju.

"Pomoći ćemo razvoj usluga socijalne zaštite, kao što su pomoć u kući, funkcionisanje različitih dnevnih boravaka, centara i prihvatilišta", kazao je Martinović.

Ministarstvo rada i socijalne politike ove godine raspolaže budžetom od 111,6 milijardi dinara što je za oko dva odsto više nego što je potrošeno u 2011. godini. Kako je naveo Martinović, najveći deo sredstava se izdvaja za prava iz boračke i invalidske zaštite, zaštite porodice i dece i socijalne zaštite, ukupno 76,4 milijardi dinara. "15 milijardi izdvojeno je za boračko invalidsku zaštitu, 40 milijardi za zaštitu porodice i dece i oko 21,3 milijarde za socijalnu zaštitu. To je za oko pet odsto više nego što je utrošeno u 2011. i biće dovoljno da za nastavak redovne isplate prava iz tih oblasti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.