Dopunski rad lekara nije po zakonu

Izvor: Glas javnosti, 08.Feb.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dopunski rad lekara nije po zakonu

BEOGRAD - U pojedinim zdravstvenim institucijama u Srbiji funkcioniše sistem dopunskog rada, što znači da pacijent može da zakaže pregled u državnoj instituciji i posle radnog vremena ako želi, s tim da tu uslugu plaća, javlja RTS

Međutim, zaštitnik građana Saša Janković ukazuje na zloupotrebe i smatra da odredbe o dopunskom radu u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti treba menjati.

"Poznat nam je slučaj pacijentkinje koja je otišla sa uputom kod lekara. Njoj je zakazan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pregled za sedam meseci, ali joj je istovremeno ponuđeno da taj pregled obavi već sutradan u toku radnog vremena i da plati", rekao je Janković.

On je izjavio za RTS da se dopunski rad ne može obavljati u redovnom radnom vremenu i najavio da će od Skupštine zatražiti da ponovo razmotri odredbe zakona koji to omogućava.

"Ja ću tražiti da se jasno razgraniči šta je redovan rad, a šta se može obavljati dopunskim radom. Bolje je tako, nego da postavljamo kontrolora ili policajca iznad glave svakog lekara", istakao je Janković.

S obzirom na to da svi građani Srbije plaćaju zdravstveno osiguranje, nedopustivo je da se naknadno plaća za nešto što smo, u stvari, već platili, ukazao je Janković.

On kaže da su građani već podnosili pritužbe u vezi sa tim, ali da je mnogima neprijatno da to rade pošto moraju da idu ponovo kod tih lekara.

"Većina lekara radi savesno i verujte mi, da im veoma smetaju oni koji za dodatni rad u toku radnog vreme traže novac od pacijenata", rekao je Zaštitnik građana.

Kako bi se ustanovilo da li se dopunski rad odvija po zakonu, trenutno su pod kontrolom ustanove koje ostvaruju najveće prihode, i to u Beogradu i neke u Vojvodini, rekao je Janković i sledeću kontrolu najavio za Niš.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.