Donori organa – heroji bez supermoći

Izvor: RTS, 23.Feb.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donori organa – heroji bez supermoći

U ovom trenutku na transplantaciju bubrega, jetre, srca, pluća, rožnjače u Srbiji čeka više od 2.000 ljudi. Sa porukom "Ko spasi jedan život kao da je spasao ceo svet", pokrenuta je kampanja "Budi donor! Postani heroj!"
Posle smrti čoveka organi će nestati, istruliti, kaže Nenad Pagonis, svetski i evropski šampion u kik-boksu i dodaje da je čuo da jedan donor može da spasi 20 života.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Spasiti i jedan život, pa ti si heroj, a ne 20, to je čin herojstva", kaže Nenad.
Nataša Mihajlović iz Frajli kaže da je mogućnost da se nekome pomogne velika čast.
"Mi mnogo putujemo po inostranstvu, i to je tamo normalna stvar, tako da želimo da se podigne svest naših građana", kaže Jelena Buča iz Frajli.
Kampanju "Budi donor! Postani heroj!" pokrenuli su udruženja "Pantransplant" i "Transplant heroji" - građani kojima je urađena transplantacija, odnosno roditelji dece koja su transplantirana.
Šandor je tri godine išao na dijalizu, bolje živi zahvaljujući novom bubregu. Sada je aktivno uključen u promociju darivanja organa.
"Pomoću donacije organa jedne porodice, koja je od svog voljenog donirala organe, nas troje smo taj dan dobili nove organe – dva bubrega i jednu jetru, tako da je to sada potpuno drugi život ", priča Šandor.
Dr Jelica Alargić iz kampanje kaže da bez visoke društvene solidarnosti jednih prema drugima, nema ni spasavanja života, jer ukoliko nema donora, nema ni transplantacija.
U ovom trenutku u Srbiji donorsku karticu ima oko 100.000 građana. Spremnost da se u slučaju moždane smrti organi iskoriste za lečenje drugih ljudi, najviše pokazuju stanovnici Vojvodine, najmanje potpisanih kartica ima na jugu i istoku Srbije.
Statistika kaže i da su mnogo veće šanse da vam tokom života zatreba nov organ nego da budete davalac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.