Domaći i strani ginekolozi o najčešćim problemima u trudnoći

Izvor: RTS, 07.Dec.2017, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći i strani ginekolozi o najčešćim problemima u trudnoći

U Beogradu je počeo trodnevni Međunarodni kongres ginekologa i opstretičara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Skup je prilika da domaći i strani ginekolozi razmene iskustva iz reproduktivne medicine, ginekološke onkologije, endokrinološkim problemima u trudnoći, višestrukim trudnoćama i anomalijama ploda.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović je rekao da su ginekolozi i opstretičari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stub medicine, jer se bave odgovornim, teškim i zahtevnim poslom, da imaju priliku da vide i pomognu u stvaranju novog života.

"Ovakvi skupovi su prilika da se razmene iskustva, čuju novine iz vaše oblasti. Zadatak ministarstva je da vam omogućimo da možete da imate sa čim da radite i gde da radite i da postižete dobre uspehe", rekao je Mahmutović na otvaranju skupa.
Rezultati srpskih lekara, kako je naveo, pokazuju da domaća medicina po kvalitetu i standardima ne zaostaje za evropskom, a da je cilj u narednom da se zdravstvo u Srbiji postane lider u regionu.
Dobre rezultate, naglašava, potvrđuje i bodovanje na Duing listi gde je srpsko zdravstvo prepoznato po kvalitetu i pozicionirano je bolje od osam članica EU.
"Mi se time ne zadovoljavamo, mi želimo da napredujemo dalje i da vratimo naš zdravstveni sistem na jedno od prvih mesta u Evropi", naglasio je on.
Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić rekao je da skup obnavlja tradiciju, a ideja je da se razmene rezultati, ideje i saznanja na širem prostoru od Srbije.
"Nema uspeha bez razmene ideja i rezultata", naglasio je Lalić.
Na 15. međunarodnom kongresu Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske govoriće više od 100 predavača, od čega je polovina iz inostranstva, a skupu će prisustvovati oko 800 lekara.
Predsednik Udruženja ginekologa i opstretičara prof. Alekšandar Stefanović kaže da je skup prilika da se prošire znanja lekara.
Lekari će biti u prilici da čuju najnovija dostignuća u oblasti reproduktivne medicine i ginekološke onkologije, o najčešćim endokrinološkim problemima u trudnoći, anomalijama ploda i višestrukim trudnoćama.
Na skupu su danas dodeljene medalje Nikole hadži Nikolića istaknutim pojedincima koji su dali poseban doprinos u radu Udruženja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.