Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokaz pojeden – sumnja se na tortu

Tužilaštvo u Čačku još nije dobilo obdukcioni nalaz sedam preminulih štićenika doma u Vranićima. – Tortu su jeli i štićenici i osoblje, svi sem dijabetičara

Čačak – Osnovni javni tužilac u Čačku, Danilo Vujičić, rekao je juče za „Politiku” da policijski tim po njegovom nalogu i dalje prikuplja obaveštenja i podatke o trovanju hranom u obližnjem domu za stare. On nije još dobio ni nalaz patologa koji su obavili obdukciju sedmoro preminulih štićenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doma u Vranićima, i tek kad pred sobom bude imao ta dokumenta odlučiće o daljem redosledu koraka.

– Policajci su neprestano u domu i rade svoj deo posla, kao i druge inspekcijske službe. Njihovi izveštaji kao celina daće činjeničnu sliku šta se u domu tačno dogodilo i na osnovu toga tužilaštvo će odlučiti da li postoji sumnja za krivičnu odgovornost, kakvu i čiju – ističe Vujičić.

On navodi da su obdukciju preminulih (šest osoba u Vranićima i čačanskoj bolnici, jedna tokom lečenja u Užicu), po njegovom nalogu, obavili patolozi ovdašnje Gradske bolnice, dr Miloš Manitašević i dr Prvoslav Savić, i izveštaji ovih lekara dokumentovaće od čega su izdahnuli štićenici doma, svi stariji od 70 godina.

Zaraza je buknula na Vaskrs, 12. aprila. Tog dana u domu je bilo 56 osoba. Od 43 štićenika, 29 je zaraženo bakterijom koja izaziva mučninu, povraćanje i dijareju, dok je bolest mimoišla ostalih 14 koji su dijabetičari i ne jedu slatkiše. Od 13 radnika doma desetoro je obolelo (troje je smešteno u čačansku bolnicu), a troje je ostalo zdravo. Zaraženo je i dvoje suseda doma „Dvoje” koji su dobili hranu iz domske kuhinje kao poslatak, kao i jedna žena iz okoline Gornjeg Milanovca koja je na Vaskrs dolazila u posetu.

– Proteklih dana preminulo je još dvoje štićenika doma, ali se u njihovim slučajevima ne sumnja na salmonelu. Rodbina starice iz Dragačeva, koja je umrla u 91. godini nije ni dozvolila obdukciju već je preuzela i sahranila pokojnicu – kaže tužilac.

Saznali smo da je drugi preminuli osamdesetčetvorogodišnjak. Pretpostavlja se da su uzroci smrti u jednom slučaju srčana mana, u drugom šećerna bolest. Većina zaraženih štićenika preležala je epidemiju u samom domu. Prosečno u ovoj  ustanovi, u redovnim okolnostima, kako nam je rečeno u Tužilaštvu, umre sedam osoba mesečno.

Inače, Zavod za javno zdravlje u Čačku odjavio je epidemiju u domu u četvrtak, 30. aprila. Direktor ZZJZ, dr Ana Mišović, na naše pitanje da li je u ovom slučaju postupanje epidemiologa te kuće bilo pravovremeno, odgovara:

– Apsolutno. Istog trenutka kad smo dobili signal od koleginice sa Infektivnog odeljenja Bolnice u Čačku da je možda reč o epidemiji, dakle 15. aprila, proglasili smo je i preduzeli sve što zakon i pravilnici od nas zahtevaju.

Epidemiolozi ZZJZ su 16. aprila uzeli uzorke hrane iz kuhinje doma, a i mikrobiološkom analizom tih namirnica koja je usledila nigde nije pronađena salmonela.

– To znači da je hrana u kojoj se nalazila bakterija već sva bila pojedena. Inače, postoji oko 2.000 različitih sojeva salmonele a u uzorcima uzetim od živih i preminulih štićenika pojavljuje se samo jedan, isti soj. Inače, reč je o bakteriji salmonella enteritidis – veli lekarka.

Tako i dalje ostaje donekle zagonetno u čemu se bakterija odomaćila, a epidemiolozima je, na osnovu ankete među štićenicima i drugih merila, najverovatnija pretpostavka da je zaražena bila vaskršnja torta koji su jeli i štićenici i osoblje, dakle skoro svi sem dijabetičara.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je 28. aprila suspendovalo na tri meseca dozvolu za rad domu u Vranićima, a vlasniku doma Petru Mariću naloženo je da u roku od 30 dana isprazni objekat od korisnika.

Od početka epidemije, dom je samovoljno napustila samo jedna starija žena dok su svi drugi, preživeli štićenici, ostali na pansionu u Vranićima pošto listom, zajedno sa rodbinom, hvale ljubaznost osoblja.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.