Dobro je kada srce zatreperi - ali samo metaforički

Izvor: RTS, 14.Maj.2020, 14:06

Dobro je kada srce zatreperi - ali samo metaforički

Često se kaže da srce zatreperi kada se dešavaju neke lepe stvari. Međutim, neke vrste treperenja srca mogu da budu opasna i potrebno je da se tretiraju lekovima. Posebno opasno stanje je treperenje srčanih komora.
Preskakanje, podrhtavanje ili treperenje srca su izrazi koji se koriste za palpitacije srca. To je kratkotrajan osećaj nepravilnog rada srca i javlja se kod velikog broja ljudi. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Međutim, poremećaj srčanog ritma koji nastaje u pretkomorama predstavlja najčešću aritmiju koja zahteva lečenje.
Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći kaže srce radi mnogo brže kada je u pitanju treperenje pretkomora.
"Ne postoji kontrakcija pretkomora koja čini trećinu srčanog ciklusa i koja omogućava da srce dobro radi. Pretkomore bukvalno trepere, a krv u njima stoji", rekla je doktorka Stefanović.
Ističe da kada god krv stoji u nekom delu tela, postoji velika mogućnost stvaranja tromba.
Prema njenim rečima, pacijenti to osećaju ili kao gušenje ili nesvestice.
"Veoma često ne osećaju ništa i i to može biti opasno stanje, jer nekada prva manifestacija aritmija apsoluta jeste moždani udar. Zato što krv stoji, veća je mogućnost stvaranja tromba koji kada prođe najčešće završi tamo gde najmanje želimo", objašnjava doktorka Stefanović.
Treperenja srčanih komora i pretkomora lako se otkrivaju običnim 12-kanalnim EKG-om. Ono što je važno je da se terapija redovno uzima jer se tako može sprečiti moždani udar.
Kako biste smanjili rizik od nepravilnih otkucaja srca i istovremeno smanjili verovatnoću nastanka srčane bolesti, održavajte kondiciju redovnim vežbanjem.
Ako pušite, prestanite, pokušajte da itzbegnete stresne situacije, hranite se zdravo, izbegavajte masnu hranu i pripazite na održavanje zdrave telesne težine.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.