Dobijaju li mladi nove idole?

Izvor: RTS, 04.Jul.2015, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobijaju li mladi nove idole?

U poslednje vreme sportisti osvajaju sve sto se može osvojiti. Jun koji smo upravo ispratili, između ostalog, pamtićemo po desetinama sportista koje smo kao pobednike dočekali. Da li su ti uspesi dovoljni da bi mladi, umesto na estradne ličnosti, počeli više da se ugledaju na sportiste?
Osvajaju, a medalje stižu u Srbiju. Sa evropskih olimpijskih igara iz Bakua sportisti su se vratili sa 15. "Orlići" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su postali zlatni, a nisu nas izneverili ni vaterpolisti. Najveće iznenađenje pripredile su košarkašice. Bilo je veselo ispred skupštine grada ceo jun.

"Ja sam već videla i posle ovih košarkašica što su osvojile prvo mesto da devojčice već igraju basket i navijaju - Ana Dabović, Sonja Petrović... Činjenica je da se deca vode za onima koji su momentalno u žiži javnosti", kaže Anđelija Arbutina - Šarenac, bivša košarkašica.
Trenutno su najpopulraniji. Ali hoće li se njihova imena pamtiti nakon nekoliko meseci?
"Malo zavisi i od dalje karijere tih košarkašica. Tako da mislim da će ostati kao idoli, ali treba da se održava kvalitet da se rezultat ponavlja, što je u sportu jako, jako teško", navodi kaže Vladimir Stanković, pitas knjige "Montevideo, Bog te video".
Promenio se odnos mladih prema sportu, ali i odnos medija prema publici, smatraju upućeni. Tridesetih je, na primer, bilo nezamislivo da neko ne zna Tirketa i Mošu.
"Anegdota kaže da gotovo nisu mogli da plate račun u kafani jer gde god su seli neko je rekao 'za Mošu i Tirketa ja častim'. Postojalo je to, ali sve u svoje vreme. Drugačiji su bili mediji, drugačije su se odnosili prema sportistima", ističe Vladimir Stanković.
U dosadašnjim istraživanjima na vrhu liste uzora mladih dominirale su estradne ličnosti, u njihovoj senci bili su sportisti, a na samom kraju umetnici i naučnici.
"Mediji su mediji, posrednici, dakle, posrednika možete uključiti ili isključiti. Ja nisam sklon da otpišem individualnu krivicu roditelja za dete. Naprotiv. Uvek je bilo medija, uvek je bilo lošeg ukusa, to su stvari koje se dešavaju u porodici, to nisu stvari do kojih ne mogu dovesti škola ili mediji", smatra reditelj Gorčin Stojanović.
S obzirom na to da su danas uzori mladih često sa televizije, mediji treba da se potrude da predstave kvalitetne ličnosti, smatraju stručnjaci. U suprotnom, imena onih koji zaista vrede mogu posle nekoliko meseci postati prošlost.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dobijaju li mladi nove sportske idole?

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2015

U poslednje vreme, sportisti osvajaju sve sto se može osvojiti. Jun ćemo pamtiti po desetinama sportista koje smo kao pobednike dočekali. Da li su ti uspesi dovoljni da bi mladi, umesto na estradne ličnosti, počeli više da se ugledaju na sportiste?..Medalje stižu u Srbiju. Sa evropskih olimpijskih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.