Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do vozačke dozvole pre novog zakona

Beograd -- Iščekujući donošenja novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, u Srbiji sve više ljudi polaže vozačke ispite.

Tako je samo tokom prošle godine vozačku dozvolu dobilo više od 140.000 ljudi. Prema odredbama novog zakona, koji predviđa strože mere za dobijanje vozačke dozvole, između ostalog, "mladi" vozač će dve godine biti tretiran kao početnik, koji će moći da vozi samo u prisustvu odrasle osobe, a noću će mu biti zabranjena vožnja.

"Uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada se pomene promena zakona, dolazi do povećanja broja kandidata, u proseku za oko duplo, i to se već dešava od 2002. godine. Mi smo imali slučaj da su čekali na listi, samo da bi vozili po jedan čas dnevno", kaže Dragica Stanimirović, iz auto-škole "Signal S"

U tom slučaju, kaže Stanimirovićeva, kvalitet časova opada, jer nema kontinuiteta u savladavanju lekcija.

Samo u Beogradu, umesto 18.000 novih vozača, koliko je do sada bio godišnji prosek, prošle godine vozačku dozvolu dobilo je čak 30.000 početnika.

Veći broj vozača početnika povećaće i broj saobraćajnih udesa, kaže profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić. "Mladi vozači u prvoj godini čine povećani broj nezgoda, zatim u trećoj čine najveći broj nezgoda", kaže on.

"Oni će sada u većem broju pojaviti na ulici i sledeće godine ćemo imati broj saobraćajnih nezgoda u porastu", kaže on.

U Srbiji godišnje strada oko 200 ljudi, a 5.500 se povredi u saobraćajnim nezgodama. Prema podacima MUP-a, najčešće ginu osobe starosti između 26 i 35 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.