Do velike mature još dve godine

Izvor: RTS, 09.Feb.2019, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do velike mature još dve godine

Učenici završne godine srednjih škola koji ozbiljno razmišljaju o studijama, uveliko se spremaju za polaganje mature i prijmenog ispita. Za dve godine, novina, polagaće se samo jedan ispit - velika matura. Formirana je i komisija za praćenje svih aktivnosti na uvođenju državne - velike mature. Čine je predstavnici akademske zajednice, udruženja roditalja, ministarstva prosvete, nevladine orgaizacije, a uključiće se i đački parlamenti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
O velikoj maturi koja treba da zameni prijemne ispite za upis na fakultete, mišljena su podeljena i među đacima, i nastavnicima i profesorima.

Neki učenici smatraju da je svejedno da li polažu veliku maturu ili prijemni ispit na fakultetu.
Drugi ukazuju da je, sa jedne strane, prijemni bolji zato što se spremaju određena dva predmeta. Sa druge strane, kažu da je matura bolja zato što se polaže u školi i smanjuju se troškovi putovanja na prijemni ispit.
Pojedini profesori, međutim, napominju da su deca koja su pohađala gimnaziju i ona iz stručnih škola sticala različita znanja, pa nije u redu da im se postavljaju isti uslovi na kraju srednje škole.
Velika matura će meriti znanja učenika na kraju srednje škole, a škole će na osnovu tih rezultata moći da se koriguju.
"Ono što jeste važno da će ona omogućiti veću prohodnost učenika na visoko obrazovanje, jer je ona jedan od glavnih instrumenata za dalji nastavk studija. Pravična je jer se dešava istog dana sa istim testom za celu generaciju", kaže rukovodilac grupe za gimnazije i umetničke škole Marija Krneta.
Pravilna i odgovarajuće selekcija preduslov je efikasnog studiranja, pa fakulteti treba da imaju pravo da definišu dodatne ispite u skladu sa svojim specifičnostima, kažu na ETF-u.
"Možemo da se poslužimo analogijom sa nižeg nivoa. Na primer, đaci polažu matematiku u okviru male mature, ali ipak kad se upisuju u Matematičku gimnaziju potreban je i neophodan znatno zahtevniji prijemni ispit iz matematike koji nosi određen broj bodova. I takav pristup daje odlične rezultate. E pa slično će biti i na ovom nivou", objašnjava dekan ETF-a i član Komisije Milo Tomašević.
Da podsetimo - velika matura najavljivana je 2014, pa 2018. pa 2019 godine. Ovog januara, kao rok za njen početak označena je 2021. godina. Članovi prethodnih radnih grupa i komisija podsećaju da je bilo otpora među fakultetima. A bila je, kažu, i imperativ tokom pregovarčkih procesa za pristupanje Evropskoj uniji. Imaju je mnoge evropske zemlje, gotovo sve u regionu.
"I ministar će se često pridruživeti radu grupe i na ovoj prvoj sednici je imao svoju važnu ulogu započinjanja ovog procesa i jedne rešenosti da ovaj proces bude realizovan", kaže Krneta.
A do 2021. godine, biće održane i dve probe velike mature.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MIŠLJENJA PODELJENA Za dve godine srednjoškolci će polagati VELIKU MATURU, a evo šta o tome misle đaci i profesori

Izvor: Blic, 09.Feb.2019

Učenici završne godine srednjih škola koji ozbiljno razmišljaju o studijama, uveliko se spremaju za polaganje mature i prijmenog ispita. Za dve godine, novina, polagaće se samo jedan ispit - velika matura. Formirana je i komisija za praćenje svih aktivnosti na uvođenju državne - velike mature....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.