Đurić: Obnova Srbije počinje sa jugoistoka

Izvor: RTS, 05.Avg.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Obnova Srbije počinje sa jugoistoka

Jugoistok Srbije je mesto odakle počinje gradnja i obnova Srbije posle decenija propadanja, i zbog toga vlada Srbije posebnu pažnju posvećuje baš tom delu naše zemlje, rekao je direktor kancelarije za KiM i izaslanik predsednika Srbije Marko Đurić, na 12. Belmužijadi u Svrljigu.
Đurić je naglasio da je suština borbe u 21. veku sačuvati nacionalni identitet, te da je Belmužijada "divan festival >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << negovanja narodne tradicije i kulture".
"Vrlo često se naša tradicija u kulinarstvu i ishrani želi svesti na nekoliko jednostavnih jela. Ovo divno pastirsko jelo osvojiće trpeze cele Evrope u budućnosti", rekao je Đurić nakon što je obišao ekipe koje se takmiče u spremanju belmuža.
Đurić kaže da lično uživa u ovom starom jelu i dodaje da je važno da se afirmiše kultura i identitet juga i jugoistoka Srbije.
"Ovo je kraj koji je najviše zapostavljen proteklih godina ali mesto odakle potiče gradnja i obnova naše zemlje posle decenija patnje i propadanja.
Ako želimo da od naše zemlje nešto postane i da opstane, moramo da počnemo od prostora gde je ekonomski i demografski najzgroženije", rekao je Đurić.
Pozvao je celu Srbiju da dođe u Svrljig da, kako je rekao, vidi kako se čuva tradicija, uživa u lepotama prirode.
Đurić je naglasio da je neophodno čvršće povezivanje Kosova sa jugom i jugoistokom naše zemlje.
Narodni poslanik iz Svrljiga, Milija Miletić, rekao je da je Belmužijada jedna od retkih manifestacija gde se na jednom mestu može videti pravljenje belmuža, izbor za mis pastirice, nadmetanje u pastirskim igrama, probati slatke i slane proizvode, ali i posetiti sajam nameštaja.
"Na Belmužijadi imamo više od 1.000 učesnika koji žele da obezbede bolji plasman svrljiških proizvoda - svrljišku jagnjetinu i belmuž", dodao je Miletić.
Miletić je pozvao građane Srbije ali i komšije iz okruženja da posete Svrljig i da obiđu prirodne lepote i pravoslavne hramove u okolini.
Belmužijada je trodnevna privredno-turistička i kulturna manifestacija, a ove godine, prema proceni organizatora, očekuje se da će imati oko 70.000 posetilaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Obnova Srbije počinje sa jugoistoka

Izvor: B92, 05.Avg.2017

Svrljig -- Jugoistok Srbije je mesto odakle počinje gradnja i obnova Srbije posle decenija propadanja, rekao je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić...Đurić je to izjavio na 12. Belmužijadi u Svrljigu...On je naglasio da je suština borbe u 21. veku sačuvati nacionalni identitet, te da je Belmužijada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.