Đukić Dejanović: Neće biti diskriminisanih porodilja

Izvor: RTS, 22.Dec.2018, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Neće biti diskriminisanih porodilja

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za RTS da je komisija analizirala primenu Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, kao i sve one kategorije za koje ocenjuju da nisu najbolje prošle u tim novim zakonskim rešenjima.
Slavica Đukić Dejanović je, gostujući u Jutarnjem programu, navela da je najveći broj mama vrlo zadovoljan zbog toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su povećali finansijska davanja i prava na finansijske naknade.

"Komisija koju je formirao ministar Zoran Đorđević, na čijem čelu sam ja bila, komisija Vlade, analizirala je to kako smo to i pri donošenju zakona rekli implementaciju, primenu zakona i sve one kategorije za koje ocenjujemo da nisu najbolje prošle u ovim novim zakonskim rešenjima", kaže Đukić Dejanovićeva.
Ukazala je da je to relativno mali broj žena, ali da je svaki pojedinačan sučaj jako važan.
"To su mame sa najvišim primanjima, zatim mame koje su radile manje ukupno od šest meseci u svom životu i one buduće mame, odnosno trudnice koje u onom mesecu kada počnu da rade i zatrudne, a moraju otvoriti trudničko bolovanje, jer se sva davanja daju u odnosu na primanja iz prethodnog meseca, a one taj mesec nemaju", objasnila je ministarka.
Dodala je da su to tri kategorije trudnica i prodilja o kojima su razgovarali, pojedinačno analizarali svaku, da li će roditi prvo, druge, treće i četvrto dete i dali predlog mera da popravi njihov finansijski satatus.
Navela je da je taj izveštaj dat ministaru Zoranu Đorđeviću, a da je sledeći korak da on sa ministrom finansija Sinišom Malim vidi šta su finansijke mogućnosti.
"Ministar Siniša Mali ima ogromno razumevanje za probleme populacione politike, jer populaciona pilitika i natalitet jesu jedan od prioriteta Vlade i tu nema ministra u Vladi koji razmišlja drugačije", kaže Đukić Dejanovićeva.
"Mame koje su ljute upravo su govorile o ovim kategorijama o kojima i mi pričamo, čak smo i mi malo šire obuhvatili nego što su to one imale primedbe", kaže Đukić Dejanovićeva i navodi da je važno što će ove izmene biti u početku naredne godine u Narodnoj skupšini. 
Dodala je da će u drugoj polovini 2019. godini biti ponovo analiziran Zakon, jer čim bude više para u budžetu jedan od prioriteta će opet biti mame i buduće mame.
Objasnila je da ne bi bilo zgodno da pre nego što Vlda jednoglasno donese odluku, a na predlog resornih ministara, govori o sumi novca.
"Ono što je sigurno je da najveća moguća količina para koja bude na raspolganju biće usmerena na ove tri kategorije mama i budućih mama", poručila je ministarka.
Na pitanje da li ja razgovarala o tome i sa udruženjima koja su prethodnih nedelja protestovala, Đukić Dejanovićeva kaže da su na sve te razgovarali.
"Ja nisam neposredno na ulici razgovarala sa ženama koje su izražavale svoje nezadovoljstvo, jer to nije od mene ni traženo, da su me pozvale verovatno bih bila u stanju i tamo sa njima da razgovaram, ali smo obavili mali milion razgovora", navela je Đukić Dejanovićeva i dodala da je stigao ogroman broj pisama za pojašnjenje, ali da je mnogo i onih koji hvale Vladu koja vodi pronatalitetnu politiku.
"Međutim, mnogo je bitnije kada neko stavi primedbu, on nam prosto otvori oči, mi sa njim moramo razgovarati. Tako da su praktično svi ti zahtevi mama koje su ljute apsolutno bili tema rada komisije", zaključila je ministarka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đukić Dejanović: Neće biti diskriminisanih porodilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2018

Ministarka bez portfelja zadužena u Vladi Srbije za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je najveći broj majki vrlo zadovoljan zbog toga što su Zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom povećana finansijska davanja i prava na finansijske naknade...Ona je za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.