Đaci kažnjeni zbog velikog znanja

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci kažnjeni zbog velikog znanja

Prvo mesto na republičkom takmičenju iz biologije garantuje srednjoškolcima u Srbiji direktan upis na Biološki fakultet, bez polaganja prijemnog ispita. Ranijih godina, prvo mesto delili su svi učenici koji su imali 95 i više poena (bilo ih je i po 20), drugo oni sa 90 do 95, a treće oni koji su imali od 85 do 90 poena. Ove godine, prvo mesto osvojio je samo učenik koji je prvi na listi i ima 99 poena.

Promena takmičarskih pravila ogorčila je roditelje čija su deca i ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokazala odlične rezultate na republičkom takmičenju iz biologije i koji su u našu redakciju poslali pismo u kojem, između ostalog, stoji: „Godinama se u Srbiji svi žale da mladi talentovani ljudi napuštaju zemlju i odlaze u inostranstvo. Kako da se to ne dešava ako je Ministarstvo prosvete ove godine odlučilo da kazni učesnike republičkog takmičenja iz biologije zbog prevelike uspešnosti? Pošto im se učinilo da suviše veliki broj učenika pokazuje visok nivo znanja, odlučili su da promene sistem nagrađivanja. Godinama unazad prvo mesto na svim takmičenjima (ne samo iz biologije) osvajali su učenici sa osvojenih 95 i više poena.

Roditelji kažu da je decu najviše pogodilo to što je prvo mesto značilo i upis na Biološki fakultet bez polaganja prijemnog ispita, a to je ove godine omogućeno samo jednom učeniku.

U Srpskom biološkom društvu, koje je zaduženo da sastavi testove iz biologije, kao i za organizaciju i sprovođenje takmičenja, kažu da su se samo pridržavali kriterijuma i propozicija iz stručnog uputstva o organizaciji takmičenja i smotri učenika srednjih škola koje je objavilo Ministarstvo prosvete i sporta.

Prof. dr Branka Stevanović, redovni profesor Biološkog fakulteta i član Komisije za organizaciju republičkih takmičenja, kaže da su sve srednje škole na vreme obaveštene o propozicijama i kriterijumima takmičenja.

- Sve primedbe koje su posle takmičenja imali nastavnici, mentori i učenici su uvažene. Niko nije ostao bez objašnjenja. Svi članovi Komisije za prijem žalbi su sedeli do kraja i razmatrali svaki prigovor. Motiv dece da se takmiče iz biologije ne treba da bude samo upis na fakultet bez prijemnog. Prvi motiv treba da im bude ljubav prema biologiji - kaže profesorka Stevanović.

Ministarstvo bez odgovora

U Ministarstvu prosvete i sporta juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje zašto su propozicije za republičko takmičenje promenjene.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.