Divlje svinje uništavaju useve

Izvor: B92, 18.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divlje svinje uništavaju useve

Beograd -- Svake večeri iz obližnjih šumaraka kod sela Boljevca, u Surčinu, desetine divljih svinja, krmača sa prasadima, nadiru u njive.

Mada se u medijima uglavnom govori o zaštiti životinja od ljudi, u ovom slučaju su ljudi ugroženi. Šteta koju nanose divlje svinje je ogromna. U selu su divlje svinje uništile na desetine hektara poljoprivrednih useva. Same životinje zapravo pojedu vrlo malo kukuruza, a najveći deo izgaze. Divlje svinje su došle iz Crnog luga, šume >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je u vlasništvu Srbijašuma.

Na osnovu Zakona o lovstvu, poljoprivrednici imaju pravo na naknadu štete ukoliko su preduzeli sve mere zaštite od divljači. To bi u ovom slučaju značilo razvlačenje na desetine kilometara ograde, mere koja je skuplja od kukuruza koji se nalazi na poljima.

Srbijašume, koje gazduju Crnim lugom, imaju zakonsku obavezu da ograde lovište, međutim, ograda oko Crnog luga je stara desetak godina i dotrajala, tako da nije nikakva prepreka za životinje.

Mada u Srbiji ima više stotina hiljada lovaca, a i dolaze na stotine stranaca koji plaćaju i po 20.000 evra da odstrele divlju svinju, odstrel ne može da se organizuje bez dozvole.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.