Diplomu je obezbedio, na redu je doktorat

Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomu je obezbedio, na redu je doktorat

LOZNICA - Darko Živanović (23) upisao je Elektrotehnički fakultet u Beogradu 2004. godine, a prošle je diplomirao na prestižnom Odseku za elektroniku sa prosekom 9,39 i stekao zvanje inženjera elektrotehnike. Trenutno pohađa master studije, a ako odluči da upiše doktorske studije, najverovatnije će pokušati da ode u inostranstvo, gde su uslovi daleko bolji.



Darko je odluku da će se baviti prirodnim naukama doneo još u drugoj godine srednje škole, a jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od razloga bio je i taj što nije morao da polaže prijemni ispit iz matematike i fizike jer se već ranije dokazao na mnogim republičkim takmičenjima iz ovih predmeta.

U drugoj godini gimnazije iz Loznice je prešao u Beograd, gde je nastavio školovanje u Matematičkoj gimnaziji, a nakon toga logičan izbor je bio fakultet na kojem je i dalje nizao najviše ocene. Većina sličnih Darku još u osnovnoj školi iskaže dar ka određenim predmetima i sa takvim učenicima uglavnom, po priči njihovih roditelja, nije potrebno preterivati u uputstvima koju srednju školu ili fakultet treba da upišu.

- Već od osnovne škole sam se opredelio za matematiku i fiziku. Išao sam na mnoga takmičenja i napravio zapažene rezultate, a kako sam u drugoj godini srednje škole prešao iz lozničke u Matematičku gimnaziju u Beogradu, Elektrotehnički fakultet je bio logičan izbor. Dok sam išao u Matematičku gimnaziju, stanovao sam u domu učenika „Jelica Milovanović” u kojem se svi učenici međusobno druže, znaju i žive kao velika porodica. Tu su bili i vaspitači koji vode brigu o deci, što je veoma važno u tom uzrastu jer, da nije bilo njih, ko zna na koju stranu bi đaci sve otišli. To mi je mnogo olakšalo odlazak od kuće i rano sam se osamostalio. Bilo je, naravno, i nekih loših stvari, ali kasnije se sve to zaboravi i pamte samo lepe uspomene - objašnjava Darko svoje prve godine provedene u velegradu.

Kako kaže, sa cimerima nikada nije imao problema i uvek su se dobro slagali. Jedino se seća da je bilo nezgodno u drugoj godini gimnazije, kada je u jednoj sobi od 20 kvadrata živelo po šest učenika.

- Kasnije sam bio u trokrevetnim i dvokrevetnim sobama i sve je bilo mnogo lakše. Što se tiče društvenog života, toga u domovima nikad nije nedostajalo. Po pravilu, što su uslovi gori to se studenti više zbliže, atmosfera među

Lična karta

Student: Darko Živanović

Mesto: Loznica

Fakultet: Elektronski BG

Prosek ocena: 9,39

Godina studija: master

studentima je bolja, pa sam ja tako već četvrtu godinu u studentskom domu Karaburma, u kojem uslovi i nisu baš za pohvalu, iako sam mogao da stanujem u boljim domovima. Slobodno vreme uvek može da se ima ako se sve dobro isplanira. Uradim sve na vreme, tako da uvek imam vremena i za izlaske i sportske aktivnosti - kaže Darko koji priznaje da je nekoliko puta poništavao ispite kada je dobio nižu ocenu, a znao je da lako može dobiti veću.

- To su obično bili neki lakši ispiti koje sam previše uzeo zdravo za gotovo, pa sam posle ipak morao detaljnije da ih proučim - dobro ćeš i uraditi - kaže Darko.

Kad malo vrati film, Darko zaključuje da mu je ipak najteže bilo na drugoj godini jer se u prvoj previše opustio i bez mnogo muke postizao dobre rezultate.

- Opustio sam se kao i većina učenika koja je završila Matematičku gimnaziju jer smo, na neki način, bili u prednosti u odnosu na druge studente. Međutim, brzo sam se prilagodio studentskim obavezama i bez većih problema sam polagao ispite - kaže Darko Živanović, jedan od najboljih lozničkih studenata.

Opuštanje uz fudbal

Darko priča da je pored učenja uvek bilo vremena i za provod jer je Beograd u tom pogledu nenadmašan.

- Nemam neki poseban hobi, ali obožavam da gledam fudbal, tako da vikende obično provedem uz TV gledajući utakmice po ceo dan - kaže Darko, koji svima koji planiraju da upišu fakultet poručuje da obavezno žive bar godinu dana u studentskom domu. - Jer ko to nije proživeo, taj ne zna šta je pravi studentski život - poručuje Darko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.