Dešić: Mediji glavni kvaritelji srpskog jezika

Izvor: Politika, 19.Sep.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dešić: Mediji glavni kvaritelji srpskog jezika

BEOGRAD – Opšta briga o srpskom književnom jeziku je veoma slaba, a među glavnim kvariteljima našeg književnog jezika su elektonski mediji, rekao je profesor beogradskog Filološkog fakulteta Milorad Dešić.

Utvrđenog standarda trebalo bi da se drže svi oni čija reč, način izgovora, utiče na milione ljudi, ipak, svakodnevno možemo videti i čuti kako se u udarnim informativnim emisijama omaši u akcentu, izrazu, rekao je prof. Dešić.

On smatra da briga o jeziku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << treba da bude opštedruštvena i da samo jedan deo obaveze pripada stručnjacima, lingvistima, lektorima, koje, kako je istakao, malo ko hoće da posluša u današnje vreme.

Niko ne odgovara za to što loše govori u odnosu na standard i kao da je svejedno kako će se govoriti u televizijskim emisijama, književnim jezikom ili pak zavičajnim, lokalnim dijalektom, istakao je prof. Dešić, navodeći da lingvisti nisu strogo za to da se koristi krut govor, ali se svi oni čija se javna reč, govorna ili pisana, sluša, moraju pridržavati standarda, zbog velikog uticaja.

Mediji su, uz školu, glavno mesto gde se uči književni jezik, ističe profesor, podsećajući da su kod mnogih nastavnika srednjih škola skoro izbačeni gramatika, jezik, pravopis, i da nastava književnosti nije uvek na visokom nivou.

Ima i takvih medija koji neguju lokalni dijalekat, jer žele da se što više dodvore gledaocima i publici, a ima i onih koji to rade „na pola”, pa u njihovim emisijama imamo „dijalekatsku obradu neke književne forme”.

Tanjug

objavljeno: 19/09/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dešić: Mediji glavni kvaritelji srpskog književnog jezika

Izvor: Blic, 19.Sep.2010

Opšta briga o srpskom književnom jeziku je veoma slaba, a među glavnim kvariteljima našeg književnog jezika su elektonski mediji, rekao je danas profesor beogradskog Filološkog fakulteta Milorad Dešić...Utvrđenog standarda trebalo bi da se drže svi oni čija reč, način izgovora, utiče na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.